Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: moeilijke ochtend voor chippers in rode AEX

Beursupdate: moeilijke ochtend voor chippers in rode AEX
16 okt 2024 om 11:00

 De Amsterdamse beurs koerste woensdag lager, mede door nieuwe koersverliezen voor de chipaandelen. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 0,6 procent tot 893,62 punten.

Zwaargewicht in de Amsterdamse hoofdgraadmeter ASML gaf opnieuw 4,5 procent prijs en drukte daarmee flink op de index. Het bedrijf waarschuwde op dinsdag dat bepaalde marktsegmenten langzamer herstellen dan eerder werd verwacht. “Dit zal naar verwachten in 2025 voortduren, wat leidt tot voorzichtigheid bij klanten”, aldus ASML. Daarop verloor het aandeel in Amsterdam gisteren maar liefst 16 procent.

Berichten dat de Amerikaanse regering overweegt verdere exportbeperkingen in te voeren voor geavanceerde AI-chips drukten ook op het sentiment.

Een herstel voor het aandeel ASML bleef woensdag uit. Enkele koersdoelverlagingen hielpen niet.  

“ASML kampt met een lastiger vooruitzicht in China door exportbeperkingen van zowel de Amerikaanse als de Nederlandse overheid”, aldus beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx. “De Verenigde Staten hebben recent nieuwe beperkingen ingesteld op de export van geavanceerde technologieën naar China, waaronder chipproductiemachines. Tegelijkertijd heeft de Nederlandse regering aangegeven meer controle te willen over de export van ASML’s machines naar China.”

Beleggers zijn verder in afwachting van nieuwe macro-economische cijfers en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank later deze week. De markt houdt er rekening mee dat de centrale bank de rente met 25 basispunten zal verlagen.

Analisten verwachten dat de tegenwind op de aandelenmarkten nog wel even kan aanhouden in de weken voorafgaand aan cijferrapportages en een reeks belangrijke macrocijfers, naast de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de aanhoudende geopolitieke onzekerheid.  

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0884. De olieprijzen daalden verder na de flinke verliezen op dinsdag. Toen was er nieuws dat Israël de olie-industrie in Iran niet zal aanvallen.

Stijgers en dalers

ASML moest opnieuw 4,5 procent prijsgeven, nadat het aandeel op dinsdag al bijna 16 procent verloor na cijfers. Degroof Petercam zag voldoende aanleiding om het koersdoel voor ASML te verlagen van 1.050 naar 925 euro, maar met handhaving van het koopadvies. KBC Securities ging van 850 naar 760 euro.

ASMI en Besi herstelden juist met winsten tot 1,8 procent. 

Shell won 0,8 procent en herstelde daarmee deels van de klap op dinsdag. Toen daalde de olieprijs fors.

In de AMX won Allfunds 2,0 procent. Een grote verliezer was Just Eat Takeaway na cijfers, met een daling van 2,7 procent. Vooral het aantal orders viel tegen. Ondanks de vertraging in het derde kwartaal, ligt de maaltijdbezorger nog steeds op schema met de doelen voor dit jaar, merkte Deutsche Bank op.

OCI gaf ook ruim 3,5 procent prijs.

Onder de kleinere aandelen won NSI 0,3 procent na cijfers. NSI verhoogde de outlook opnieuw. Volgens Degroof Peterdam lijkt de markt uit te bodemen en zijn waardevoegende deals mogelijk op komst. Fastned verloor 0,4 procent. Berenberg verlaagde het koersdoel voor Fastned licht, van 32,00 naar 31,00 euro.

Smallcap Theon verloor 3,4  procent, na eerder deze week met een kwartaalupdate te zijn gekomen. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Allfunds
    * *
  • Besi
    * *
  • Fastned
    * *
  • Just Eat Takeaway.com
    * *
  • KBC Groep
    * *
  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *
  • NSI
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.