Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen openen lager

Europese beurzen openen lager
16 okt 2024 om 06:53

 De Europese beurzen gaan woensdag een lagere opening tegemoet, waarbij beleggers kunnen reageren op de cijfers van LVMH en Adidas die dinsdagavond nabeurs werden gepubliceerd.

IG voorziet een openingsverlies van 42 punten voor de Duitse DAX, een min van 67 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 10 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten dinsdag lager, met verliezen in de oliesector op lagere olieprijzen en bij de halfgeleiders door een omzetwaarschuwing van ASML.
 
De olieprijs daalde circa 5 procent. Maandagavond stond de olieprijs ook al onder druk, nadat The Washington Post meldde dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vorige week de Amerikaanse regering zou hebben beloofd geen Iraanse olie-installaties of nucleaire sites aan te vallen, ter vergelding de raketaanval van Iran van ruim anderhalve week geleden.

Anderen zoeken de verklaring voor de lagere olieprijs aan de vraagkant, zoals Bernard Keppenne van CBC Banque, die wees op de “zwakke Chinese vraag, die de prijs per vat drukt.” Wat de Chinese steunmaatregelen zullen doen, en hoe groot die zal zijn is natuurlijk te vroeg om te weten, “maar er blijven twijfels en vooral de exportcijfers hebben ons niet gerustgesteld”, voegde de econoom eraan toe.

De lagere olieprijs zette druk op de koersen van oliegerelateerde fondsen, terwijl luchtvaartaandelen profiteerden vanwege de lagere brandstofkosten.  

Economisch nieuws was er over het economisch sentiment in Duitsland, dat in oktober flink verbeterde: de ZEW-index steeg van 3,6 naar 13,1, waar een stijging naar 9,0 was voorzien.

Verder bleek dat de inflatie in Frankrijk in september sterk daalde naar 1,1 procent, van 1,8 procent in augustus en 2,3 procent in juli. De industriële productie in de eurozone steeg met 1,8 procent in augustus, na een daling van 0,5 procent in de maand ervoor.

Stijgers en dalers

ASML leverde 15 procent in na het uitlekken van de cijfers, die eigenlijk woensdagochtend bekend zouden worden. De orders bleken ruim onder de verwachting en de outlook voor 2025 was erg zwak. Infineon verloor bijna 2 procent in Frankfurt en STMicroelectronics daalde met ruim 3 procent in Parijs.

In Frankfurt werd de lijst aangevoerd door de fabrikant van vliegtuigmotoren MTU Aero Engines met een winst van 4,9 procent, nadat het bedrijf de winstverwachtingen verhoogde op basis van voorlopige resultaten.

E.ON kon bijna 2 procent bijschrijven, net als Deutsche Telekom. Bayer steeg ruim anderhalf procent.

Siemens Energy verloor 4,3 procent en Deutsche Bank en Porsche verloren circa 2 procent.In Parijs sloot Teleperformance met een winst van 2,5 procent.

TotalEnergies verloor juist 4,8 procent. Ook staalbedrijf ArcelorMittal en defensie-toeleverancier Dassault daalden met 2 tot bijna 4 procent.

De luxebedrijven in Parijs waren ook uit de gratie, in afwachting van resultaten van LVMH. De verkoper van luxegoederen meldde nabeurs een omzetdaling in het derde kwartaal, en bleef achter bij de analistenverwachtingen. Het aandeel sloot 1,9 procent lager voorafgaand aan de cijfers.

Adidas verhoogde nabeurs de outlook naar een omzetgroei van circa 10 procent, in plaats van een hoog enkelcijferig percentage. Het aandeel steeg voorafgaand aan de voorlopige cijfers met 1,2 procent.

In Amsterdam verloor Shell 3 procent. In Londen daalde BP zelfs bijna 4 procent. Maandagavond bleek dat een activistische aandeelhouder het aftreden van de CEO eist. De koers van BP blijft achter bij andere grote oliebedrijven omdat het bedrijf een stevige agenda heeft om te vergroenen en minder broeikasgas uit te stoten.

Aandelen van Ericsson stegen bijna 11 procent in Stockholm nadat de kwartaalcijfers de verwachtingen overtroffen, vooral geholpen door de groei in Noord-Amerika.

Euro STOXX 50          4.946,73 (-1,87%)
STOXX Europe 600       520,57 (-0,80%)
DAX                           19.486,19 (-0,11%)
CAC 40                        7.521,97 (-1,05%)
FTSE 100                    8.249,28 (-0,52%)
SMI                              12.218,85 (-0,33%)
AEX                                 899,42 (-2,52%)
BEL 20                        4.315,69 (+0,12%)
FTSE MIB                 34.578,45 (-0,29%)
IBEX 35                      11.930,20 (+0,67%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag vermoedelijk hoger, waarbij vooral de indicatie voor de Nasdaq positief is.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag lager, na records op maandag, geschrokken van de uitgelekte resultaten van ASML, waarin het bedrijf uit Veldhoven waarschuwde dat klanten voorzichtig zijn met het plaatsen van orders.

Er waren volop bedrijfsresultaten en de volumes van de beurshandel waren hoog, nadat maandag een rustige dag was door de vieringen van Columbus Day en Indigenous Peoples’ Day.

Onder meer Bank of America, Citigroup en Goldman Sachs openden de boeken, net als Johnson & Johnson en UnitedHealth.  De cijfers werden wisselend ontvangen.

De sterke kwartaalcijfers van Amerikaanse financials laten zien dat Wall Street niet langer alleen afhankelijk is van de techsector voor groei, volgens Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management.

UBS werd ondertussen iets minder optimistisch over de resultaten van bedrijven met een notering in de S&P 500, maar juist wel positiever over de index zelf.  

Op economisch vlak liet de Empire State index in oktober een onverwachte krimp zien. De index van de New York Fed daalde tot -11,9, waar economen +2,7 hadden voorspeld.

Bedrijfsnieuws

ASML verloor 16 procent in New York, nadat het bedrijf per ongeluk tijdelijk de kwartaalcijfers op de website had gezet, die pas woensdag zouden worden gepubliceerd. “Er blijven sterke ontwikkelingen en opwaarts potentieel in AI, maar andere marktsegmenten herstellen langzamer dan eerder werd verwacht. Dit zal naar verwachten in 2025 voortduren, wat leidt tot voorzichtigheid bij klanten”, aldus het bedrijf.

KLA Tencor, toeleverancier van de halfgeleiderindustrie, daalde 15 procent in navolging van ASML. Chipfabrikanten zoals Intel, AMD en Broadcom verloren ook terrein.

AI-reus Nvidia, ook een sectorgenoot van ASML, sloot 4,5 procent lager. Bloomberg meldde maandagavond dat Amerikaanse autoriteiten overwegen om de verkoop van geavanceerde AI-chips te beperken tot bepaalde landen in verband met nationale veiligheid.

Resultaten van grote zakenbanken werden wisselend ontvangen door beleggers.  Goldman Sachs overtrof de verwachtingen in het derde kwartaal van 2024, maar na een hogere start werd de winst ingeleverd en het aandeel sloot nagenoeg vlak. Bank of America boekte meer inkomsten maar minder winst in het kwartaal. Het aandeel steeg 0,5 procent. Citigroup sloot 5 procent lager, nadat de winst daalde terwijl de omzet licht steeg.  

In het zorgsegment was Walgreens Boots Alliance een uitblinker. Het aandeel steeg 15 procent, hoewel het bedrijf een miljardenverlies boekte over het afgelopen kwartaal, mede door een voorziening voor de rol van de drogisterijketen in het opioïdenschandaal. De komende drie jaar gaan ongeveer 1.200 winkels de deuren sluiten, waarvan vijfhonderd in de komende twaalf maanden.

United Health verlaagde zijn outlook voor dit jaar opnieuw, en eindigde 8 procent lager, hoewel de resultaten in het derde kwartaal wel beter waren dan verwacht. De Amerikaanse zorgverzekeraar werd dit jaar hard getroffen door een cyberaanval.

Farmaciereus Johnson & Johnson scherpte zijn omzetverwachting iets aan, terwijl de winstvooruitzichten juist naar beneden werden bijgesteld. Het aandeel sloot 1,5 procent hoger.  

Vermogensbeheerder Charles Schwab wist de verwachtingen in het afgelopen kwartaal te verslaan en het aandeel steeg 6 procent. Het beheerd vermogen steeg met 27 procent tot 9,92 biljoen dollar.

Boeing sloot een aanvullende kredietfaciliteit van 10 miljard dollar met verschillende banken, wat de geplaagde vliegtuigbouwer weer wat lucht geeft om financiële klappen op te vangen van een langdurige staking. Daarnaast wil Boeing 25 miljard dollar ophalen met nieuwe aandelen. Het aandeel steeg 2,3 procent.

S&P 500 index                   5.815,26 (-0,76%)
Dow Jones index            42.740,42 (-0,75%)
Nasdaq Composite          18.315,59 (-1,01%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld.

Nikkei 225                     39.181,78 (-1,8%)
Shanghai Composite      3.214,01 (+0,4%)
Hang Seng                    20.501,77 (+0,9%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0888. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0889 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0907 op de borden.

USD/JPY Yen   149,26
EUR/USD Euro  1,0888
EUR/JPY Yen   162,53

MACRO-AGENDA:
08:00 Consumenten- en producentenprijzen – September (VK)
13:00 Hypotheekaanvragen – Wekelijks (VS)
14:30 Handelsbalans – September (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Abbott Laboratories – Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Morgan Stanley – Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 United Airlines – Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Alcoa – Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 PPG – Cijfers derde kwartaal (VS)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.