Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen overwegend lager

Europese beurzen overwegend lager
16 okt 2024 om 12:31

De Europese beurzen noteren woensdag rond het middaguur overwegend lager, met meer verliezen voor de halfgeleiderindustrie en luxefabrikanten, na waarschuwingen van toonaangevende sectorgenoten.  

De brede STOXX Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 519,30 punten, de Duitse DAX verloor 0,3 procent tot 19.426 punten en de CAC 40 daalde 0,4 procent tot 7.494 punten in Parijs. De FTSE 100 index steeg 0,6 procent in Londen tot 8.296 punten.

Het aandeel ASML zette zijn daling voort nadat het bedrijf op dinsdag met zwakke resultaten kwam met daarin een waarschuwing voor afnemende orders. De rest van de halfgeleidersector kwam ook onder druk te staan.

Luxe-aandelen verloren ook terrein nadat LVMH de hoop liet vervliegen op een herstel van de sector vanwege een zwakke Chinese consumentenmarkt.

De Britse aandelenindex FTSE was een uitzondering en noteerde hoger, nadat Britse inflatiecijfers over september voor het eerst in drie jaar binnen de doelstelling van de Bank of England uitkwamen, wat de kans vergroot op renteverlagingen in de komende maanden.

De Britse inflatie daalde tot 1,7 procent. 

De olieprijs bewoog weinig na de daling met ruim 4 procent van dinsdag. De WTI-future voor november steeg 0,1 procent tot 70,66 dollar en de Brent-future stond op 74,31 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0894. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,0899 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Stellantis heeft in het derde kwartaal 20 procent minder auto’s geleverd, namelijk 1,15 miljoen in plaats van 1,43 miljoen een jaar eerder. De fabrikant van Jeep en RAM pick-uptrucks pakte de oplopende voorraden in de VS aan en vertraagde de introductie van nieuwe modellen. Het aandeel verloor 1,4 procent in Parijs.

Britse toezichthouders gaan de markt voor auto- en opstalverzekeringen onderzoeken om te controleren of klanten wel een eerlijke prijs krijgen, nu de premies worden verhoogd. Meer dan 20 miljoen klanten zouden mogelijk geen goede waar voor hun geld krijgen.

Lufthansa heeft een boete gekregen van 4 miljoen dollar voor het weigeren van 128 joodse passagiers in Frankfurt, bij een overstap van een vlucht van New York naar Budapest, voor een jaarlijkse herdenking van een orthodoxe rabbijn. Een aantal passagiers zou zich hebben misdragen. Het aandeel daalde 1,6 procent.

ASML verloor 4,5 procent nadat het aandeel dinsdag al 15 procent daalde. Sectorgenoot STMicroelectronics daalde 3,3 procent in maar Infineon hield de schade beperkt tot 0,3 procent, evenals BESI, terwijl ASM International alweer wat opkrabbelde met een plus van 1, 7 procent. 

LVMH verloor 4 procent na de resultaten dinsdag nabeurs. Het bedrijf zag in het derde kwartaal de omzet dalen, vooral bij de verkoop van champagne en cognac, de lederen tassen en het modemerk Dior. Jefferies en Deutche Bank verlaagden hun koersdoelen en op Wall Street leverde het aandeel 8 procent in dinsdagavond. Kering verloor 2,3 procent. 

Futures Wall Street 

De Amerikaanse aandelenbeurzen gaan woensdag een vlakke opening tegemoet. De future op de S&P500 index stond nagenoeg vlak.

Wall Street sloot dinsdag lager. De S&P500 index daalde 0,8 procent tot 5.815,26 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde 1,0 procent in tot 18.315,52. De Dow Jones-index daalde 0,75 procent tot 42.740,42 punten. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Asm International
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • FR40
    * *
  • Infineon
    * *
  • Kering
    * *
  • LVMH
    * *
  • PORT20
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.