Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Valuta: Britse pond verder onder druk

Valuta: Britse pond verder onder druk
16 okt 2024 om 11:42

 Het Britse pond staat onder druk, nu er in toenemende mate rekening mee wordt gehouden dat de Bank of England het aantal renteverlagingen gaat opschroeven, nadat de inflatie harder dan verwacht terugviel in september.

De Britse inflatie liep op jaarbasis terug tot 1,7 procent, zo werd vanochtend bekend. Dat was 2,2 procent in augustus. De inflatie kwam daarmee onder de 2 procent doelstelling van de centrale bank uit, zo merkten valutaexperts van Ebury op. “Beleggers houden rekening met een hoger tempo renteverlagingen en schatten de kans op renteverlagingen in november en december op 75 procent.”

Dit zal er volgens Ebury toe leiden dat het pond verder onder druk komt, vooral als de Britse overheid met belastingverhogingen komt op 30 oktober.

Ook Rob Wood van Pantheon Macroeconomics verwacht dat de Bank of England het tempo van renteverlagingen zal opschroeven. “Hoewel een deel van de gedaalde inflatie was te verklaren door eenmalige dalingen, waaronder een terugval in de prijzen van vliegtickets, stegen de prijzen in de dienstensector in het laagste tempo in meer dan twee jaar”, aldus Wood.

Bank of England-voorzitter Andrew Bailey stuurde al aan op agressieve renteverlagingen als de inflatie harder zou afkoelen dan verwacht. “Dus hij zal ervoor zorgen dat dit ook gebeurt. Dit betekent renteverlagingen in de komende twee beleidsvergaderingen.”

Het muntpaar euro/pond stond vanochtend op een niveau van 0,8370.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.