Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street koerst af op hoger slot

Wall Street koerst af op hoger slot
16 okt 2024 om 19:42

 De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag hoger met nog een paar uur handel te gaan.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,3 procent tot 5.830,56 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 42.974,13 punten en de Nasdaq noteerde 0,1 procent hoger op 18.328,25 punten.

Terwijl het Amerikaans cijferseizoen op gang komt, waarschuwde een strateeg van Wells Fargo beleggers om niet te veel mee te gaan met de hype, omdat “een grote winstverrassing” voor de algehele markt niet erg waarschijnlijk is.

“Beleggers moeten zich realiseren dat in een economie met een matige[nde] groei en afnemende inflatiedruk de werkelijke resultaten voor de meeste bedrijven waarschijnlijk niet veel zullen afwijken van de prognoses”, zei strateeg Scott Wren van Wells Fargo.

“Wanneer de toekomst onzeker is, kun je er zeker van zijn dat maar weinig bedrijven het risico nemen om beleggers te vertellen dat alles er heel goed uitziet, zelfs als ze dat [wel] denken”, voege hij toe.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week is gedaald met 17 procent. De marktindex daalde van 277,5 naar 230,2.

De Amerikaanse importprijzen zijn in september op maandbasis gedaald met 0,4 procent, terwijl de exportprijzen daalden met 0,7 procent. 

Olie werd woensdag een fractie duurder op 70,63 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0865. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0888 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0890 op de borden. 

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de VS zeven publicaties op de agenda. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, de detailhandelsverkopen en de Phildalphia Fed-index, gevolgd door industriële productiecijfers, de bedrijfsvoorraden, het vertrouwen onder huizenbouwers en de wekelijkse olievoorraden.

Bedrijfsnieuws

Morgan Stanley heeft in het derde kwartaal fors meer winst geboekt dan een jaar eerder, dankzij actievere klanten en hogere inkomsten bij alle divisies, waarbij de overname-activiteiten in Europa eruit sprongen. Het aandeel steeg 6,1 procent.

ASML, dat tevens in de VS is genoteerd, koerste 6,5 procent lager, na het verlies van 16 procent een dag eerder, toen bleek dat de orders in het derde kwartaal tegenvielen en de omzetoutlook voor 2025 werd verlaagd. Vandaag kreeg ASML de nodige koersdoelverlagingen te verwerken. Nvidia steeg 3,1 procent en AMD won 0,1 procent.

Abbott Laboratories verhoogde de winstverwachting voor dit jaar opnieuw iets, nadat de omzet in het afgelopen kwartaal steeg en de winst ook opliep. Het aandeel steeg 1,4 procent.

United Airlines overtrof met de aangepaste winst de verwachtingen van analisten. De luchtvaartmaatschappij zei dat de omzettrends zich verbeteren en dat de luchtvaartindustrie een ommekeer maakte in het kwartaal. De vraag was volgens het bedrijf ook sterk. Het aandeel koerste 12,0 procent hoger.

Logistiek bedrijf JB Hunt Transport kwam ook met cijfers, die beter waren dan verwacht. Het aandeel noteerde 3,1 procent hoger.

Interactive Brokers boekte in het derde kwartaal meer winst dan een jaar eerder, maar analisten hadden op nog meer gerekend. Het aandeel daalde 4,3

Het aandeel Trump Media & Technology Group steeg 10,7 procent, na een koersval van 9,7 procent op dinsdag. Gisteren werd de handel in het aandeel zelfs even stopgezet, vanwege de hoge volatiliteit. Intradag steeg het aandeel dinsdag met 13 procent, maar daalde het op een bepaald punt ook met 16 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.