Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX sluit hoger na rentebesluit ECB

AEX sluit hoger na rentebesluit ECB
17 okt 2024 om 17:52

 De Amsterdamse beurs is donderdag hoger geëindigd, maar bleef wel onder de 900 punten. De AEX steeg met 0,7 procent op 898,63 punten.

De handelsdag stond in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en een aantal interessante macrodata uit de VS.

De ECB heeft de depositorente donderdag opnieuw met 25 basispunten verlaagd. Daarmee daalde de depositofaciliteit tot 3,25 procent. De basisrente werd verlaagd tot 3,40 procent, van 3,65 procent en de marginale beleningsfaciliteit daalde van 3,90 tot 3,65 procent.

“De binnenkomende inflatiegegevens tonen aan dat het desinflatieproces goed op schema ligt”, zei de ECB. Maar, zo waarschuwde de centrale bank ook, “naar verwachting neemt de inflatie de komende maanden toe, alvorens in de loop van volgend jaar naar de doelstelling te dalen.”

De centrale bank was wel verrast door de kracht waarmee de inflatie in september is gedaald, zo zei voorzitter Christine Lagarde donderdag in haar toelichting op het rentebesluit.

Eerder vanochtend werd bekend dat de inflatie in de eurozone in september is uitgekomen op 1,7 procent en daarmee ruim onder de 2,0 procent die de ECB nastreeft. Een voorlopig cijfer duidde eerder op een inflatie van 1,8 procent, van 2,2 procent in augustus.

“Dat hadden we niet voorzien”, erkende Lagarde tijdens de persconferentie.

Dat de rentes slechts vijf weken na de vorige verlaging opnieuw zijn verlaagd, betekent volgens econoom Carsten Brzeski van ING dat de beleidsmakers van de ECB zich meer zorgen maken over de groeiverwachtingen.

Lagarde erkende donderdag dat de economie van de eurozone zwakker is dan verwacht, maar er is geen vrees voor een recessie en er wordt nog altijd een zachte landing verwacht.

De opmerkingen van Lagarde suggereren ook dat de centrale bank probeert de rente zo snel mogelijk naar een neutraal niveau te krijgen, meent Brzeski van ING.

Naast het rentebesluit van de ECB konden beleggers vanmiddag aan de slag met enkele Amerikaanse macrocijfers.

In september stegen de detailhandelsverkopen in de VS met 0,4 procent, waar vooraf werd gerekend op een stijging van 0,3 procent.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS kwam afgelopen week uit op 241.000, een daling van 19.000 stuks ten opzichte van de week ervoor.

Volgens econoom James Knightley van ING hebben consumenten wellicht minder vertrouwen in de economische vooruitzichten door de bezorgdheid over de werkgelegenheid, maar blijven ze voorlopig graag uitgeven.

“Dit suggereert dat de Fed voorzichtig zal zijn, met een verlaging van 25 basispunten [in november]”, aldus Knightley. De volgende belangrijke publicatie is volgens hem het Beige Book van de Fed, die volgende week woensdag verschijnt.

De euro/dollar handelde donderdag 0,3 procent lager op 1,0830. De olieprijzen stegen met 0,8 procent.

Stijgers en dalers

Financials deden vanmiddag goede zaken, mogelijk tevreden dat de rentes weer gaan dalen. ING won 0,8 procent, Aegon steeg met 1,2 procent en ASR ging 1,7 procent hoger.

Adyen ging aan kop in de AEX met een winst van 1,9 procent en RELX won 1,5 procent.

Halfgeleiders Besi en ASMI stegen met respectievelijk 1,0 en 1,1 procent. ASML herstelde nauwelijks van de koersklappen van de afgelopen twee dagen, waarin het ruim 20 procent verloor. Het aandeel steeg met minder dan 0,1 procent. Vanochtend kreeg het aandeel een aantal koersdoelverlagingen aan de broek.

Randstad was hekkensluiter en leverde 4,8 procent in, nadat sectorgenoot ManPowerGroup met tegenvallende cijfers kwam en wees op een aanhoudend uitdagend klimaat in Europa en Noord-Amerika.

In de AMX won Aperam 1,0 procent. De fabrikant van roestvast staal neemt het Amerikaanse bedrijf Universal Stainless & Alloy Products over voor 539 miljoen dollar. Degroof Petercam sprak van een aantrekkelijke acquisitie.

Koploper Air France-KLM steeg met 3,8 procent. Just Eat Takeaway daalde met 2,7 procent. UBS verlaagde het koersdoel voor Just Eat, maar handhaafde het koopadvies. Alfen verloor 3,4 procent en belandde daarmee onderaan in de Midcap.

In de AScX won Avantium 10,7 procent. Avantium gaat samenwerken met Royal Vezet voor de productie van duurzame PEF-verpakkingen voor de salades van Albert Heijn. Er werden geen financiële details gemeld.

Sligro won na cijfers 3,5 procent. Degroof Petercam zag geen verrassingen in de resultaten. CM.com ging 4,7 procent hoger.

Nedap heeft zijn groeiverwachting voor dit jaar los moeten laten, nu de negatieve trend in de melkveehouderij langer duurt dan verwacht, maar de prijzen van melk en veevoer bewegen de goede kant op, zo zei CFO Daniëlle van der Sluijs van Nedap donderdag tegen ABM Financial News. Het aandeel won 0,4 procent.

Theon leverde 3,3 procent in en Heijmans verloor 3,0 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Amsterdamse slot tot 0,3 procent hoger.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.