Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX start handelsdag vermoedelijk vlak in afwachting van rentebesluit ECB

AEX start handelsdag vermoedelijk vlak in afwachting van rentebesluit ECB
17 okt 2024 om 07:56

 De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting neutraal van start. Vanmiddag om 14:15 uur wordt het rentebesluit van de Europese Centrale Bank vrijgegeven.

Woensdag koerste de AEX index nog 0,7 procent lager naar een slotstand van 892,74 punten. ASML woog met een verlies van 5 procent wederom op de koersvorming.

De Europese beurzen deden woensdag ook een stap terug, na onder meer de vrijgave van tegenvallende kwartaalcijfers van luxeproducent LVMH en sportartikelenfabrikant Adidas.

“In Europa was woensdag iedereen inclusief mezelf geschrokken na de cijfers van ASML”, aldus Stefaan Casteleyn, vermogensbeheerder bij 1Vermogensbeheer. “Ten eerste omdat de cijfers van ASML een dag te vroeg gepubliceerd werden, maar vooral omdat het orderboek zo fors verzwakt was”.

“Nu beseft iedereen na de cijfers van ASML dat de chipsector nog steeds cyclisch is, terwijl de meerderheid na veel sterke kwartalen dachten dat de sector immuun was voor economische tegenwind”, aldus Casteleyn.

“Dat geeft toch weer dat een verzwakkende conjunctuur toch wel aan de horizon kan lonken. Hetzelfde zien we nu in de sector van luxe producten met de cijfers van LVMH. Daar spreken we nu voor het eerst in lange tijd van een omzetdaling wat toch een wake-up call is voor beleggers”, vatte de vermogensbeheerder het sentiment samen.

Wall Street wist woensdagavond wel de weg omhoog te vinden. Hoofdgraadmeter S&P 500 noteerde bij de slotzoemer een half procent in het groen, terwijl de Dow met een winst van 0,8 procent zijn record van afgelopen maandag aanscherpte.

Zakenbank Morgan Stanley en United Airlines wonnen respectievelijk 6,5 procent en 12,4 procent na positief ontvangen cijfers. 

De beurs in Hongkong koerste daarnaast vanochtend krap een procent in het groen, terwijl Sydney ruim een half procent won. Tokio en Mumbai gaven daarentegen meer dan een half procent prijs. 

TSMC, ’s werelds grootste chipproducent en een belangrijke afnemer van de machines van ASML, rapporteerde vanochtend een omzetgroei in het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 39 procent. TSMC meldde een brutomarge van 57,8 procent in het derde kwartaal. De marge was daarmee hoger dan analisten hadden voorzien.

De Amerikaanse olie-future koerste vanochtend krap een half procent hoger naar 70,68 dollar per vat, na nog een nipte daling woensdagavond in New York.

Vanmiddag is de Europese Centrale Bank aan zet en de markt verwacht dat de ECB de rente met 25 basispunten zal verlagen. De inflatie in de eurozone daalde in september onder de doelstelling van de ECB van 2 procent. 

Naast het rentebesluit kijken beleggers ook onder meer naar de Amerikaanse detailhandelsverkopen in september en de industriële productie in de VS.

Bedrijfsnieuws

Berenberg en Jefferies hebben donderdag hun koersdoel voor ASML verlaagd. Dit bleek uit rapporten van de twee zakenbanken. Berenberg verlaagde het koersdoel van 945 naar 800 en Jefferies besloot om het koersdoel zelfs te verlagen van 1.260 naar 760 euro. Beide banken handhaafden wel hun koopadvies op het aandeel.

Nedap boekte in het derde kwartaal opnieuw minder omzet, omdat er minder vraag is naar melkrobots, maar ziet ook de eerste tekenen van verbetering in de markt. De omzet daalde in het derde kwartaal met 7 procent. De negatieve trend houdt daarmee aan sinds begin van dit jaar.

Avantium gaat samenwerken met Royal Vezet voor de productie van duurzame PEF-verpakkingen voor de salades van Albert Heijn.

Sligro Food Group heeft in het derde kwartaal 3,5 procent meer omzet geboekt en handhaafde de verwachtingen voor heel dit jaar. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg woensdag 0,5 procent tot 5.842,47 punten, de Dow Jones index won 0,8 procent op 43.077,70 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent hoger op 18.367,08 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.