Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: onduidelijkheid ECB over versnelling renteverlagingen

Beursblik: onduidelijkheid ECB over versnelling renteverlagingen
17 okt 2024 om 18:35

Het is onduidelijk in hoeverre de Europese Centrale Bank het tempo van de renteverlagingen zal opvoeren, nadat de belangrijkste rentestanden donderdag opnieuw werden verlaagd. Dit zei beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen in reactie op het rentebesluit en de persconferentie van voorzitter Christine Lagarde.

“Tijdens de persconferentie van de ECB van vandaag lag de focus [van de markt] op signalen of de ECB het tempo van de renteverlagingen alleen tijdens deze vergadering heeft opgevoerd of dat een renteverlaging bij elke vergadering voorlopig de nieuwe norm is”, zei Van Leenders.

Op die vraag kwam donderdag in elk geval geen duidelijk antwoord, vond de marktkenner.

“Nu het beleid volgens de ECB nog steeds restrictief is, de economie zwak is en de inflatie afneemt, liggen nieuwe renteverlagingen in het verschiet”, volgens Van Leenders, die zelf rekent op een volgende verlaging van 25 basispunten in december.

De beleggingsspecialist zag weinig reactie op de financiële markten, met een aanvankelijke daling van de Duitse obligatierentes, maar vervolgens al snel weer herstel. De aandelenmarkten leverden een klein deel van hun winsten in.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.