Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Update: ECB verlaagt rente opnieuw

Update: ECB verlaagt rente opnieuw
17 okt 2024 om 14:43

 De Europese Centrale Bank heeft de depositorente donderdag opnieuw met 25 basispunten verlaagd. Dit bleek uit het rentebesluit waarmee de ECB vanmiddag kwam.

Daarmee daalde de depositofaciliteit tot 3,25 procent. De basisrente werd verlaagd tot 3,40 procent, van 3,65 procent en de marginale beleningsfaciliteit daalde van 3,90 tot 3,65 procent.

“De binnenkomende inflatiegegevens tonen aan dat het desinflatieproces goed op schema ligt”, zei de ECB. De inflatievooruitzichten worden ook beïnvloed door recente neerwaartse verrassingen bij de indicatoren van de economische bedrijvigheid. De financieringsvoorwaarden blijven ondertussen restrictief, volgens de centrale bank.

Maar, zo waarschuwde de centrale bank ook, “naar verwachting neemt de inflatie de komende maanden toe, alvorens in de loop van volgend jaar naar de doelstelling te dalen.”

Dat de inflatie de komende maanden weer toeneemt, heeft volgens de ECB te maken met de nog altijd snel stijgende lonen.

“Tegelijkertijd blijft de arbeidskostendruk geleidelijk afnemen en temperen de winsten deels het effect van deze druk op de inflatie”, aldus de centrale bank.

Eerder vanochtend werd bekend dat de inflatie in de eurozone in september is uitgekomen op 1,7 procent en daarmee ruim onder de 2,0 procent die de ECB ambieert. Een voorlopig cijfer duidde eerder op een inflatie van 1,8 procent, van 2,2 procent in augustus.

De ECB is vastbesloten ervoor te zorgen dat de inflatie tijdig terugkeert naar zijn doelstelling van 2 procent op middellange termijn en “blijft een op data gebaseerde benadering per vergadering volgen om het geschikte niveau en de duur van de verkrapping te bepalen”, zei het donderdag.

Daarbij wordt vooral gelet op de inflatievooruitzichten in het licht van de binnenkomende economische en financiële gegevens, de dynamiek van de onderliggende inflatie en de kracht van de monetairbeleidstransmissie.

De ECB benadrukte vandaag dat men zich niet op voorhand vastlegt op een bepaald rentetraject.

In juni voerde de centrale bank de eerste verlaging in vijf jaar door, gevolgd door een tweede verlaging in september.

Hoewel de verlaging van vandaag wel werd ingeprijsd, sloten marktkenners niet uit dat de ECB zou wachten tot december, omdat de centrale bank daarop leek te hinten bij het vorige rentebesluit.

Dat de rentes donderdag toch zijn verlaagd en ook slechts vijf weken sinds de vorige verlaging, betekent volgens econoom Carsten Brzeski van ING dat de beleidsmakers van de ECB zich meer zorgen maken over de groeiverwachtingen.

In het tweede kwartaal groeide de economie in de eurozone met 0,2 procent, na een groei van 0,3 procent in het eerste kwartaal. Verder wijzen inkoopcijfers voor de industrie al maanden op krimp, terwijl de dienstensector ondertussen steeds minder hard groeit.

Feit is volgens Brzeski dat de ECB zich veel meer zorgen lijkt te maken over het gebrek aan groei dan een inflatie die onder de doelstelling dreigt uit te komen. Volgens de expert van ING moet de renteverlaging van vandaag dan ook worden gezien als een signaal dat de ECB nu haast maakt om de rente te verlagen naar een meer neutraal niveau.

Vanaf 14.45 uur geeft voorzitter Christine Lagarde een toelichting op het rentebesluit.

De euro/dollar handelde rond het rentebesluit op 1,0865.

Update: om meer toelichting van de ECB toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.