Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street goed geluimd na goede economische data

Wall Street goed geluimd na goede economische data
17 okt 2024 om 20:08

 De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag hoger met nog een paar uur handel te gaan. Dit na een impuls te hebben gekregen van de namen van halfgeleiders, terwijl een aantal sterke economische cijfers de aanhoudende angst voor een mogelijke recessie verder hebben weggenomen.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,2 procent tot 5.851,55 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 43,220,73 punten en de Nasdaq noteerde 0,3 procent hoger op 18.430,59 punten.

Op macro-economisch vlak werd uitgekeken naar de detailhandelsverkopen. In september stegen de detailhandelsverkopen met 0,4 procent, waar vooraf werd gerekend op een stijging van 0,3 procent. Op jaarbasis stegen de detailhandelsverkopen in september met 1,7 procent.

Maar er was meer goed nieuws. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam in de week eindigend op 12 oktober uit op 241.000, een afname van 19.000, zo bleek vanmiddag.  De zogeheten Philly Fed index verbeterde verder van 1,7 naar 10,3. Er werd vooraf door economen gerekend op een indexstand van 3,0. In augustus noteerde de index nog op -7,0.

Ook waren de bedrijfsvoorraden in de Verenigde Staten in augustus opnieuw licht met 0,3 procent gestegen. Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers is in oktober verder verbeterd, maar de verkoopomstandigheden zijn nog wel negatief.

Alleen de Amerikaanse industrie wil nog niet echt vlotten. In september daalde de productie met 0,3 procent, na een plus van 0,3 procent in augustus. Voor die maand werd eerder nog een stijging van 0,8 procent gemeld.

“Beleggers lijken hun optimisme over de Amerikaanse economie nog niet te verliezen”, zei beleggingsadviseur Justin Blekemolen van Lynx. “Het huidige Goldilocks-klimaat, biedt een ideale omgeving voor aandelen.”

De prijs van een vat WTI-olie noteerde donderdag opnieuw lager op 70,15 dollar, na een vierdaagse verliesreeks, nadat de vrees voor een verstoring van het aanbod in het Midden-Oosten afnam en er volgend jaar een overschot op de markt opdoemt. Verder bleek donderdag dat de Amerikaanse olievoorraden met ruim 2 miljoen vaten waren gedaald.

Door de goede macro-economische data liepen de rentes op en noteerde de Amerikaanse tienjarige rente op 4,10 procent.

Dit zorgde er mede voor dat de euro/dollar daalde naar het laagste niveau sinds begin augustus op 1,0823.

Stijgers en dalers

Beleggers maken zich na de bankcijfers nu op voor resultaten van grote techbedrijven. Netflix zal de eerste van de Magnificent Seven zijn dat met resultaten komt. Die staat gepland voor nabeurs.

Zwaargewicht Nvidia steeg met 3 procent en scherpte de recordstanden aan. Het aandeel kreeg een boost na Taiwan Semiconductor, een belangrijke leverancier voor Nvidia en andere chipfabrikanten, sterke resultaten rapporteerde over het derde kwartaal en ze verhoogden de omzetverwachtingen voor de laatste drie maanden van het jaar. De aandelen van TSMC stegen met 12 procent.

Travelers Companies steeg met 8 procent nadat de verzekeraar over het derde kwartaal winsten rapporteerde die de verwachtingen van analisten overtroffen en de netto verdiende premies, een belangrijke maatstaf voor verzekeraars, een record van 10,7 miljard dollar bereikten. Het aandeel bereikte daardoor ook een nieuwe recordhoogte.

Nokia, dat een notering heeft op Wall Street, verloor 2,8 procent na een 19 procent omzetdaling in de belangrijke mobiele netwerkdivisie.

Uber heeft een bod overwogen op reiswebsite Expedia, zo meldde The Financial Times woensdagavond. Het aandeel Uber daalde 1,7 procent, terwijl Expedia juist met 5,3 procent steeg.

Alcoa boekte weer winst in het afgelopen kwartaal. Desondanks daalde het aandeel met 3,8 procent.

Lucid verloor maar liefst 16,5 procent, nadat de elektrische autobouwer rekening houdt met significant grotere verliezen dan gedacht. Ook werd er een emissie aangekondigd. Er worden meer dan 262 miljoen aandelen uitgegeven.

Manpower verloor ruim 10 procent. De uitzender heeft in het derde kwartaal minder omzet geboekt, door een aanhoudend uitdagend klimaat in Noord-Amerika en Europa.

CSX daalde bijna 6 procent nadat het bedrijf met redelijke cijfers kwam, maar zei dat het vierde kwartaal “uitdagender” zou zijn vanwege de dalende brandstofprijzen, de zwakkere vraag naar steenkool en de impact van twee enorme orkanen in het zuidoosten. Ook maakte het bedrijf bekend dat het een dagvaarding heeft ontvangen van de Securities and Exchange Commission met betrekking tot zijn winstrapport over het tweede kwartaal.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.