Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX start handelsdag vermoedelijk vlak

AEX start handelsdag vermoedelijk vlak
18 okt 2024 om 07:48

 De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting neutraal van start. 

Donderdag koerste de AEX index na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank nog 0,7 procent hoger, naar een slotstand van 898,63 punten. Onder meer financiële waarden zaten in de lift.

De ECB verlaagde donderdag de rente opnieuw met 25 basispunten, naar 3,25 procent. De economische zorgen in de eurozone zijn toegenomen, terwijl de inflatie onder druk staat, aldus de centrale bank. 

De centrale bank was wel verrast door de kracht waarmee de inflatie in september is gedaald, zo zei voorzitter Christine Lagarde donderdag in haar toelichting op het rentebesluit.

Donderdagochtend werd bekend dat de inflatie in de eurozone in september is uitgekomen op 1,7 procent en daarmee ruim onder de 2,0 procent die de ECB nastreeft. Een voorlopig cijfer duidde eerder op een inflatie van 1,8 procent, van 2,2 procent in augustus.

“Dat hadden we niet voorzien”, erkende Lagarde tijdens de persconferentie.

Dat de rentes slechts vijf weken na de vorige verlaging opnieuw zijn verlaagd, betekent volgens econoom Carsten Brzeski van ING dat de beleidsmakers van de ECB zich meer zorgen maken over de groeiverwachtingen.

Lagarde erkende donderdag dat de economie van de eurozone zwakker is dan verwacht, maar er is geen vrees voor een recessie en er wordt nog altijd een zachte landing verwacht.

Op Wall Street kwamen de S&P 500 en Nasdaq donderdagavond niet echt van hun plaats, maar wist de Dow Jones opnieuw de records aan te scherpen. 

Op macro-economisch vlak werd uitgekeken naar de detailhandelsverkopen. In september stegen de detailhandelsverkopen met 0,4 procent, waar vooraf werd gerekend op een stijging van 0,3 procent. Op jaarbasis stegen de detailhandelsverkopen in september met 1,7 procent.

Maar er was meer goed nieuws. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam in de week eindigend op 12 oktober uit op 241.000, een afname van 19.000, zo bleek vanmiddag.  De zogeheten Philly Fed index verbeterde verder van 1,7 naar 10,3. Er werd vooraf door economen gerekend op een indexstand van 3,0. In augustus noteerde de index nog op -7,0.

Ook waren de bedrijfsvoorraden in de Verenigde Staten in augustus opnieuw licht met 0,3 procent gestegen. Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers is in oktober verder verbeterd, maar de verkoopomstandigheden zijn nog wel negatief.

“Beleggers lijken hun optimisme over de Amerikaanse economie nog niet te verliezen”, zei beleggingsadviseur Justin Blekemolen van Lynx. “Het huidige Goldilocks-klimaat, biedt een ideale omgeving voor aandelen.

Nabeurs op Wall Street overtrof streamingdienst Netflix de verwachtingen en het concern verhoogde de outlook. Het aandeel steeg ongeveer 4,0 procent in de handel nabeurs, na een daling van 2,0 procent in de reguliere handel.

De beurs in Hongkong koerste vanochtend 0,8 procent in het groen, terwijl Sydney ruim een procent verloor. Tokio bleef nagenoeg onveranderd en de beurs in Shanghai won 0,7 procent.

Het bruto binnenlands product van China steeg in het derde kwartaal met 4,6 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, iets boven de schattingen van economen in een opiniepeiling van Reuters, maar lager dan de 4,7 procent groei in het tweede kwartaal.

De prijs van een vat WTI-olie sloot donderdag in New York na een daling van vier dagen licht hoger op 70,67 dollar, een stijging van 0,4 procent. Verder bleek donderdag dat de Amerikaanse olievoorraden met ruim 2 miljoen vaten waren gedaald. Vanochtend koerste de future in de Aziatische handel een half procent hoger. 

Bedrijfsnieuws

Basic-Fit ligt op koers om de outlook voor 2024 te behalen, met onder meer een groei van het ledenbestand en de omzet. Dit bleek vrijdag uit cijfers over de eerste negen maanden van 2024 van de fitnessketen.

De EPRA-winst van WDP bedroeg over de eerste negen maanden van het boekjaar 242,7 miljoen euro of een stijging met 12 procent op jaarbasis, zo maakte het bedrijf vrijdagmorgen bekend.

CM.com zag in het derde kwartaal de brutowinst pieken en besloot de outlook voor dit jaar te verhogen. Dit bleek vrijdag voorbeurs uit cijfers van het techbedrijf. De omzet steeg in het derde kwartaal met 3 procent op jaarbasis tot 65,4 miljoen euro. In het tweede kwartaal steeg de omzet met 7 procent, na een krimp van 11 procent in de eerste drie maanden.

NEPI Rockcastle kondigde aan dat het 300 miljoen euro wil ophalen ter financiering van de groeiplannen. Dit meldde het in Amsterdam genoteerde vastgoedbedrijf in een persbericht.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde donderdag fractioneel tot 5.841,47 punten na eerder op dag basis de recordstanden te hebben aangescherpt, de Dow Jones index won 0,4 procent op 43.239,05 punten en de Nasdaq sloot uiteindelijk fractioneel hoger op 18.373,61 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Dow Inc.
    * *
  • ING Groep
    * *
  • NED25
    * *
  • Netflix Inc.
    * *
  • NLMID
    * *
  • WDP
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.