Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

ASML herpakt zich in groene AEX

ASML herpakt zich in groene AEX
18 okt 2024 om 17:51

 De Amsterdamse beurs is vrijdag hoger het weekend ingegaan, onder aanvoering van ASML, dat wist te herstellen aan het einde van een moeilijke week. De AEX steeg 0,5 procent op 903,41 punten.

Op weekbasis daalde de index bijna anderhalf procent, onder druk van de koersklap van circa 14 procent voor ASML.

In het algemeen zijn beleggers tevreden over het cijferseizoen tot dusver. In Amerika worden nieuwe records gevestigd en weet het merendeel van de bedrijven in de S&P 500 die tot dusver al cijfers rapporteerden, volgens FactSet de verwachtingen te verslaan. De meeste van de grootste Amerikaanse banken hebben al sterke winsten laten zien, wat bijdraagt aan de hoop op een zachte economische landing.

Dat geldt ook voor Amerikaanse macrodata, zoals donderdag de beter dan verwachte detailhandelsverkopen.

“De Amerikaanse consument laat zijn geld nog altijd flink rollen. Ik hoor bijna niemand meer over een aanstaande recessie in de VS”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

“Een sterkere economische groei betekent goed nieuws voor de toekomstige bedrijfswinsten, maar mogelijk ook een minder sterke daling van de beleidsrente”, aldus Wiersma, die renteverlagingen van 25 basispunten door de Fed verwacht in november en december.

De Europese Centrale Bank verlaagde donderdag de rentes met 25 basispunten en zal dat mogelijk in december opnieuw doen, hoewel ABN AMRO een verlaging van 50 punten niet uitsluit.

Op macro-economisch vlak ging de aandacht vrijdag uit naar Chinese groeicijfers. In het derde kwartaal groeide de economie in China met 4,6 procent, een fractie minder hard dan in de drie maanden ervoor, maar wel iets harder dan de 4,5 procent groei die werd voorzien. Verder stegen de detailhandelsverkopen in China in september sterker dan verwacht, net als de industriële productie.

Toch laten onderliggende data zien dat er nog werk aan de winkel is, volgens ING. In het vierde kwartaal is een meer indrukwekkende groei nodig om tot de jaardoelstelling van circa 5 procent te komen, aldus de bank.

De euro/dollar veerde tijdens de middaghandel op tot 1,0859, maar verloor op weekbasis wel tot 0,7 procent terrein. De olieprijzen gingen vrijdagmiddag weer hard onderuit en staan ook op weekbasis op een flink verlies. Terwijl de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten wat lijken afgenomen, houden de zorgen over de vraag, met name in China, aan.

Opvallend is ondertussen de stijging van de goudprijs, tot ruim 2.700 dollar per troy ounce op vrijdag. De gestage opmars is het gevolg van verschillende factoren, volgens marktanalisten van Rabobank, waaronder de dalende rentes en het feit dat verschillende centrale banken hun goudreserves hebben vergroot. De geopolitieke spanningen zorgen voor een toegenomen vraag naar veilige havens als goud. Verder zou ook de uitverkiezing van Donald Trump gunstig zijn voor het edelmetaal, omdat dan vermoedelijk zowel de inflatie als de Amerikaanse staatsschuld stijgen.

Stijgers en dalers

ASML was vandaag de grootste stijger met een winst van 4,8 procent. Dit ondanks een koersdoelverlaging van Citi, maar de Amerikaanse bank herhaalde wel het koopadvies. Ook schreef persbureau Reuters dat Samsung Electronics de leveringen van nieuwe ASML-machines heeft uitgesteld voor de nieuwe fabriek in Texas. De reden is volgens Reuters dat Samsung nog geen grote klanten voor het project heeft weten binnen te halen. Samsung zou ook wachten met het plaatsen van bestellingen bij andere leveranciers voor de 17 miljard dollar kostende fabriek in Taylor City.

Besi won vrijdag 2,8 procent en ASMI sloot 1,1 procent hoger. Prosus steeg met 2,2 procent na een koersdoelverhoging van UBS. De bank sprak van een goed instapmoment.

Sectorgenoten Wolters Kluwer en RELX verloren meer dan een procent en sloten daarmee de rij, terwijl Shell 0,7 procent in moest leveren in het spoor van de verder dalende olieprijzen.

In de AMX kregen de cijfers van Basic-Fit een positief onthaal. Het aandeel won 4,5 procent. Toch leverde het derde kwartaal geen grote verrassingen op, zo stelde Degroof Petercam.

AMG steeg met 3,1 procent. Vastgoedfonds WDP verloor juist 5,0 procent na cijfers. Berenberg was nog wel positief en handhaafde het Houden advies, terwijl de analisten van Jefferies minder enthousiast waren en het advies op Underperform hielden.

In de AScX daalde CM.com na cijfers met 1,2 procent. Toch heeft het bedrijf in het derde kwartaal naar tevredenheid gepresteerd en inmiddels verschuift de focus weer naar groei. “Volgend jaar groei én de kosten onder controle houden”, zei CEO Jeroen van Glabbeek in gesprek met ABM Financial News.

Fastned ging aan kop in de Smallcap met een winst van 2,8 procent. Avantium droeg de rode lantaarn en verloor 1,7 procent.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen overwegend in het groen. Alleen de Dow Jones index, donderdag nog goed voor een record, leverde licht in.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.