Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: één en al goud wat blinkt

Beursblik: één en al goud wat blinkt
18 okt 2024 om 12:18

 De goudprijs blijft fors in de lift zitten. 

Voor een troy ounce, ofwel iets meer dan 31 gram goud, wordt momenteel iets meer dan 2.700 dollar betaald. De gestage opmars van de goudprijs is het gevolg verschillende factoren, meldden de marktanalisten van Rabobank vrijdag in een rapport.

Zo dalen rentes sinds enige tijd weer en dat verlaagt de zogeheten ‘opportunity costs’ van goud ten opzichte van liquiditeiten of obligaties.

Ook hebben verschillende centrale banken hun goudreserves vergroot. Onder meer China deed dit. Reden om dit te doen, zijn de sancties die aan de Russische centrale bank werden opgelegd vanwege de invasie van Oekraïne. 

Hierdoor realiseren landen zich, “dat ze afgesloten kunnen worden van toegang tot hun euro- en dollarreserves, terwijl goud veilig in de kluis opgeslagen ligt waar niemand bij kan komen”, aldus analist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

Verder is er nog de toegenomen vraag naar veilige havens door onder andere de dreiging van een geopolitieke escalatie, met name in het Midden-Oosten.

En wellicht dat de omvangrijke Amerikaanse staatsschuld en het grote begrotingstekort de risicoperceptie met betrekking tot Amerikaanse staatsobligaties op een negatieve manier beïnvloedt, denkt Rabobank. 

Ook interessant in dit licht is volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild de enquête van Oddschecker, waaruit blijkt dat de kans op een Republikeinse overwinning steeds verder stijgt. 

En als Donald Trump het Witte Huis haalt en zijn zin krijgt in het Congres, dan zijn hogere inflatie en veel hogere schulden bijna een gegeven, aldus Vranken. En daarmee ook de druk op de Fed om de rente te verlagen, wat de koers van de dollar zou kunnen doen dalen. 

Dit alles is wel de best mogelijke setting voor de goudprijs, aldus Vranken, die het dan ook geen verrassing vindt dat de goudprijs nieuwe records vestigt boven de 2.700 dollar per ounce en op weg lijkt naar 3.000 dollar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.