Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen openen naar verwachting lager

Europese beurzen openen naar verwachting lager
18 okt 2024 om 06:58

 De Europese beurzen gaan vrijdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingsverlies 75 punten voor de Duitse DAX, een min van 35 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 48 punten voor de Britse FTSE 100.

Het was een prima dag gisteren op de Europese beurzen, waarbij de ECB voor de derde keer dit jaar de rente verlaagde.

Alle ogen waren donderdag gericht op de ECB, die volgens verwachting voor de derde keer dit jaar de rente verlaagde met 25 basispunten. Daarmee daalde de depositofaciliteit tot 3,25 procent. De basisrente werd verlaagd tot 3,40 procent, van 3,65 procent en de marginale beleningsfaciliteit daalde van 3,90 tot 3,65 procent.

Over het toekomstige rentepad hield voorzitter Christine Lagarde de kaarten tegen de borst. Dit zal afhangen van de binnenkomende macro-economische data en wat er onder meer met de energieprijzen gebeurt.

Wel gaf ze aan dat de inflatie wat harder daalde dan verwacht. Maar waarschuwde, de inflatie zal in de komende maanden weer stijgen. Dat heeft deels te maken met de nog altijd snel stijgende lonen en een ongunstige vergelijkingsbasis. Zo wees Lagarde in haar persconferentie op het effect van de dalende energieprijzen vorig jaar, die uit de komende cijfers zullen verdwijnen.

Dat de rentes slechts vijf weken na de vorige verlaging opnieuw zijn verlaagd, betekent volgens econoom Carsten Brzeski van ING dat de beleidsmakers van de ECB zich meer zorgen maken over de groeiverwachtingen. Lagarde erkende in haar toelichting dat de economie van de eurozone zwakker is dan verwacht, maar deze moet na verloop van tijd weer sterker worden. Toch wordt er gerekend op een zachte landing.

De economen van ABN AMRO denken dat de kansen zijn toegenomen voor een daling met 50 basispunten in december. De ECB is namelijk van mening dat “de financiële condities restrictief blijven”. Dat geeft aan dat er een aanzienlijke ruimte is om de beleidsrentes verder te verlagen. Ongeacht of de ECB het tempo van de renteverlagingen opvoert in december of niet, blijven de economen bij hun standpunt dat de beleidsrente volgend jaar sterker zal worden verlaagd dan de financiële markten momenteel inprijzen, tot een dieptepunt van 1,5 procent, aldus de economen van ABN AMRO.

Stijgers en dalers

In Frankfurt was Sartorius de grote uitblinker met een koerswinst van 16,5 procent. Het bedrijf rapporteerde solide cijfers en herhaalde de outlook voor 2024. Merck KGaA zag de koers met 7,6 procent stijgen nadat het Duitse bedrijf melding maakte van een sterke vraag tijdens een vandaag georganiseerde beleggersdag. Merck rekent op autonome groei van 2 tot 5 procent voor 2024. De EBITDA stijgt naar verwachting met 4 tot 10 procent.

Onder aan de lijst bivakkeerden de aandelen Vonovia en E.ON met verliezen van 1,5 procent.

De beurs in Parijs herstelde wat meer na de recente dalingen. De grootste dagwinst was voor Airbus, dat 3,9 procent kon bijschrijven. Airbus gaat tot 2.500 mensen ontslaan bij zijn divisie defensie en ruimtevaart, nadat het bedrijf eerder al forse verliezen nam op zijn ruimteprogramma’s, die de slag dreigen te verliezen met nieuwe rivalen zoals SpaceX van Elon Musk. De defensietak profiteert intussen relatief weinig van de toename van investeringen in wapentuig sinds de Russische inval in Oekraïne.

Ook Schneider Electric beleefde een prima dag en won 3,7 procent nadat het bekendmaakte een controlerend belang te verwerven in het in Buffalo gevestigde Motivair voor 850 miljoen dollar. Motivair is gespecialiseerd in vloeistofkoeling en geavanceerde oplossingen voor thermisch beheer voor krachtige computersystemen. De blootstelling van Schneider aan datacenters en netwerken is een belangrijke motor voor groei geweest.

Pernod Ricard, maker van wodka, whisky en vooral cognac, zag de kwartaalomzet opnieuw dalen, vooral in de VS en China, met 6 procent tot 2,78 miljard euro. Het bedrijf zal waarschijnlijk hard geraakt worden door nieuwe Chinese importheffingen. Het aandeel steeg toch 1,8 procent.

Onderaan de lijst was het Teleperformance, die 0,8 procent verloor. De afgelopen dagen steeg het aandeel echter hard.

Nokia temperde de verwachtingen voor zijn winstcijfers, nadat de omzet minder sterk herstelde dan gehoopt. Het Finse telecombedrijf denkt uit te komen in de onderste helft van de bandbreedte van 2,3 miljard tot 2,9 miljard euro voor de vergelijkbare operationele winst. Het aandeel verloor 2,5 procent.

Nestlé heeft de vooruitzichten opnieuw neerwaarts bijgesteld. Om consumenten terug te winnen gaat het bedrijf meer kortingen bieden, nu de hoge prijzen klanten afschrikken. De Zwitserse koffie- en snoepfabrikant rekent op een autonome groei van 2 procent dit jaar, in plaats van de eerder gecommuniceerde ‘tenminste 3 procent’, en daarvoor 4 procent. In de eerste negen maanden daalde de omzet met 2,4 procent in Zwitserse frank en aangepast voor wisselkoersen, was er 2 procent groei. Het aandeel won desondanks 2,5 procent.

Deliveroo heeft in het derde kwartaal de bruto-transactiewaarde verder zien aantrekken en verwerkte ook meer bestellingen. Het aandeel won in Londen 0,4 procent.

Aperam kondigde de overname aan van Universal Stainless & Alloy Products uit Pennsylvania voor 539 miljoen dollar. De overname is strategisch interessant vanwege de uitbreiding naar de VS en de luchtvaartsector, en niet duur, als de synergievoordelen inderdaad behaald worden, denkt Degroof Petercam. De Europese markt voor Aperam blijft intussen uitdagend. Het aandeel won 1,0 procent.

Euro STOXX 50          4.947,30 (+0,8%)
STOXX Europe 600       523,91 (+0,8%)
DAX                    19.583,39 (+0,8%)
CAC 40                 7.583,73 (+1,2%)
FTSE 100               8.385,13 (+0,7%)
SMI                    12.304,27 (+0,9%)
AEX                    898,63 (+0,7%)
BEL 20                 4.333,65 (+0,6%)
FTSE MIB               35.038,73 (+1,1%)
IBEX 35                11.904,50 (-0,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag nagenoeg vlak, nadat donderdag de Dow Jones weer een nieuw record bereikte, geholpen door de Travelers Companies, dat maar liefst 9 procent hoger sloot na goede cijfers. 

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag wat verdeeld gesloten, nadat eerder gedurende de handelssessie alle drie de indices profiteerden van het herstel van de halfgeleideraandelen en positieve macro-economische data.

Op macro-economisch vlak werd uitgekeken naar de detailhandelsverkopen. In september stegen de detailhandelsverkopen met 0,4 procent, waar vooraf werd gerekend op een stijging van 0,3 procent. Op jaarbasis stegen de detailhandelsverkopen in september met 1,7 procent.

Maar er was meer goed nieuws. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam in de week eindigend op 12 oktober uit op 241.000, een afname van 19.000, zo bleek vanmiddag.  De zogeheten Philly Fed index verbeterde verder van 1,7 naar 10,3. Er werd vooraf door economen gerekend op een indexstand van 3,0. In augustus noteerde de index nog op -7,0.

Ook waren de bedrijfsvoorraden in de Verenigde Staten in augustus opnieuw licht met 0,3 procent gestegen. Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers is in oktober verder verbeterd, maar de verkoopomstandigheden zijn nog wel negatief.

Alleen de Amerikaanse industrie wil nog niet echt vlotten. In september daalde de productie met 0,3 procent, na een plus van 0,3 procent in augustus. Voor die maand werd eerder nog een stijging van 0,8 procent gemeld.

“Beleggers lijken hun optimisme over de Amerikaanse economie nog niet te verliezen”, zei beleggingsadviseur Justin Blekemolen van Lynx. “Het huidige Goldilocks-klimaat, biedt een ideale omgeving voor aandelen.”

De prijs van een vat WTI-olie sloot donderdag na een daling van vier dagen licht hoger op 70,67 dollar, een stijging van 0,4 procent. Verder bleek donderdag dat de Amerikaanse olievoorraden met ruim 2 miljoen vaten waren gedaald.

Door de goede macro-economische data liepen de rentes op en noteerde de Amerikaanse tienjarige rente op 4,10 procent.

Dit zorgde er mede voor dat de euro/dollar daalde naar het laagste niveau sinds begin augustus op 1,0828.

Stijgers en dalers

Netflix kwam nabeurs met de cijfers en overtrof de verwachtingen. Een aantal van ruim 5 miljoen abonneerde zich op de streamingdienst. Dit bracht het totaal op 282,7 miljoen betalende abonnees. De consensus lag op 281,7 miljoen nieuwe abonnees.

In het derde kwartaal was de omzet met 15 procent gestegen naar 9,83 miljard dollar, wat hoger was dan de verwachtingen van analisten van 9,77 miljard dollar.De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 5,40 dollar per aandeel, waarbij de consensus lag op 5,12 dollar per aandeel. Verder kwam de vrije kasstroom hoger uit dan een jaar geleden op 2,2 miljard dollar.

Voor het vierde kwartaal van 2024 verwacht het bedrijf een omzetgroei van 15 procent op jaarbasis. Op een F/X-neutrale basis vertaalt dit zich in een omzetgroei van 17 procent.Voor het volledige jaar 2024 verwacht het bedrijf een omzetgroei van 15 procent, gebaseerd op de wisselkoersen aan het eind van het derde kwartaal van 2024. Dat was eerder 14 tot 15 procent.Netflix houdt rekening met een operationele marge van 27 procent voor het boekjaar 2024, gebaseerd op de wisselkoersen van 1 januari 2024, een lichte stijging van de eerdere voorspelling van 26 procent.

Zwaargewicht Nvidia steeg met 0,9 procent en scherpte gedurende de dag de recordstanden aan. Het aandeel kreeg een boost na Taiwan Semiconductor, een belangrijke leverancier voor Nvidia en andere chipfabrikanten, sterke resultaten rapporteerde over het derde kwartaal en ze verhoogden de omzetverwachtingen voor de laatste drie maanden van het jaar. De aandelen van TSMC stegen met bijna 10 procent.

Travelers Companies steeg met 9,0 procent nadat de verzekeraar over het derde kwartaal winsten rapporteerde die de verwachtingen van analisten overtroffen en de netto verdiende premies, een belangrijke maatstaf voor verzekeraars, een record van 10,7 miljard dollar bereikten. Het aandeel bereikte daardoor ook een nieuwe recordhoogte.

Nokia, dat een notering heeft op Wall Street, verloor 2,7 procent na een 19 procent omzetdaling in de belangrijke mobiele netwerkdivisie.

Uber heeft een bod overwogen op reiswebsite Expedia, zo meldde The Financial Times woensdagavond. Het aandeel Uber daalde 2,4 procent, terwijl Expedia juist met 4,8 procent steeg.

Alcoa boekte weer winst in het afgelopen kwartaal. Desondanks daalde het aandeel met 4,1 procent.

Lucid verloor maar liefst 18,0 procent, nadat de elektrische autobouwer rekening houdt met significant grotere verliezen dan gedacht. Ook werd er een emissie aangekondigd. Er worden meer dan 262 miljoen aandelen uitgegeven.

Manpower verloor 9,8 procent. De uitzender heeft in het derde kwartaal minder omzet geboekt, door een aanhoudend uitdagend klimaat in Noord-Amerika en Europa.

CSX daalde bijna 7 procent nadat het bedrijf met redelijke cijfers kwam, maar zei dat het vierde kwartaal “uitdagender” zou zijn vanwege de dalende brandstofprijzen, de zwakkere vraag naar steenkool en de impact van twee enorme orkanen in het zuidoosten. Ook maakte het bedrijf bekend dat het een dagvaarding heeft ontvangen van de Securities and Exchange Commission met betrekking tot zijn winstrapport over het tweede kwartaal.

S&P 500 index              5.841,47 (-0,0%)
Dow Jones index            43.239,05 (+0,4%)
Nasdaq Composite           18.373,61 (+0,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag redelijk verdeeld, met een fractionele winst voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,7 procent voor de Chinese Shanghai Composite. Dit terwijl er meerdere economische data vrijkwamen, waaronder het Chinese BBP, dat in het derde kwartaal met 4,3 procent steeg, gelijk aan een jaar geleden.

Nikkei 225                     38.921,29 (+0,0%)
Shanghai Composite      3.190,36 (+0,7%)
Hang Seng                   20.229,94 (+0,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0839. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag  bewoog het muntpaar nog op 1,0820 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0823 op de borden.

USD/JPY Yen   149,48
EUR/USD Euro  1,0839
EUR/JPY Yen  162,55

MACRO-AGENDA:

00:30 Inflatie – September (Jap)
04:00 Economische groei – Derde kwartaal (Chi)
04:00 Detailhandelsverkopen – September (Chi)
04:00 Industriële productie – September (Chi)
08:00 Detailhandelsverkopen – September (VK)
14:30 Woningbouw en bouwvergunningen – September (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

13:00 American Express – Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Procter & Gamble  – Cijfers eerste kwartaal (VS)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • ABN AMRO
    * *
  • Airbus
    * *
  • American Express
    * *
  • Aperam
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • FR40
    * *
  • ING Groep
    * *
  • Nvidia Corp
    * *
  • PORT20
    * *
  • Schneider Electric
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.