Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen overwegend hoger gesloten

Europese beurzen overwegend hoger gesloten
18 okt 2024 om 19:00

 De Europese beurzen zijn vrijdag, met uitzondering van de Britse beurs, hoger gesloten, waarbij de winsten, na het ECB-rentebesluit van donderdag, enigszins werden gedrukt door zwakke Chinese macrocijfers.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 524,99 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,4 procent op 19.657,37 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,4 procent op 7.613,05 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent lager op 8.358,25 punten.

Vanochtend werd bekend dat de Chinese economie in het derde kwartaal met 4,6 procent is gegroeid. Dit was iets beter dan verwacht, maar de economie groeide desalniettemin in het laagste tempo in 18 maanden. De Chinese detailhandelsverkopen stegen in september op maandbasis met 0,4 procent, terwijl de industriële productie op maandbasis met 0,6 procent toenam.

Aangezien Beijing een groeidoelstelling van 5 procent heeft voor dit jaar, voedden de cijfers de hoop op meer stimuleringen. 

Intussen verwerkte de markt het ECB-rentebesluit van donderdag, toen de rente opnieuw met 25 basispunten werd verlaagd.

“De voorzitter van de ECB, Christine Lagarde, benadrukte dat de centrale bank vastbesloten is de inflatie weer op de doelstelling te krijgen en dat de tarieven zo lang mogelijk restrictief zullen blijven om dat te bereiken. Dit wijst erop dat de ECB voorzichtig blijft met het bieden van verdere versoepelingen totdat er duidelijk bewijs is van een duurzame daling van de inflatiedruk”, zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Britse detailhandelsverkopen in september op maandbasis zijn gestegen met 0,3 procent, na een stijging met 1,0 procent een maand eerder.

Olie werd vrijdag 2,5 procent goedkoper op 68,89 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0859. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0840 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0831 op de borden.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt werd de lijst aangevoerd door de autofondsen, waarbij Daimler Truck met een winst van 6,6 procent bovenaan stond. Continental steeg met 3,7 procent, Porsche met 1,4 procent, Volkswagen met 1,4 procent, BMW met 0,3 procent en Mercedes met 0,7 procent. Zalando daalde daarentegen 1,8 procent, Commerzbank verloor 1,4 procent en Airbus noteerde 1,1 procent lager.

In Parijs herstelden Kering en LVMH met winsten van 3,5 en 2,3 procent, terwijl Orange 1,0 procent, Engie 0,6 procent en Danone 0,5 procent daalden.

In Brussel viel de daling van WDP op. Het aandeel van het vastgoedbedrijf verloor 5,0 procent na het publiceren van cijfers. Berenberg was nog wel positief en handhaafde het Houden advies, terwijl de analisten van Jefferies minder enthousiast waren en het advies op Underperform hielden.

In Amsterdam kreeg de index wat extra steun van het afgestrafte ASML, dat vrijdag met 4,8 procent steeg, na de koersdreun van de afgelopen dagen.

Ook schreef persbureau Reuters dat Samsung Electronics de leveringen van nieuwe ASML-machines heeft uitgesteld voor de nieuwe fabriek in Texas. De reden is volgens Reuters dat Samsung nog geen grote klanten voor het project heeft weten binnen te halen. Samsung zou ook wachten met het plaatsen van bestellingen bij andere leveranciers voor de 17 miljard dollar kostende fabriek in Taylor City.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 5.857,38 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het groen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Randstad

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.