Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen overwegend hoger rond middaguur

Europese beurzen overwegend hoger rond middaguur
18 okt 2024 om 12:08

 De Europese beurzen noteerden vrijdag rond het middaguur overwegend hoger, terwijl beleggers de opeenvolgende renteverlagingen van de Europese Centrale Bank verteerden, evenals nieuwe economische gegevens en bedrijfscijfers.

De brede STOXX Europe 600 index steeg 0,3 procent tot 525,50 punten, de Duitse DAX boekte een winst van 0,2 procent tot 19.628,44 punten en de CAC 40 won 0,4 procent in Parijs op 7.625,40 punten. De Britse FTSE 100 stond daarentegen 0,3 procent lager in Londen bij een stand van 8.373,06 punten.

Op weekbasis liggen deze indexen op koers voor winsten van 0,6 tot 1,5 procent.

De ECB verlaagde donderdag de depositorente opnieuw met 25 basispunten, naar 3,25 procent. De economische zorgen in de eurozone zijn toegenomen, terwijl de inflatie daalt, aldus de centrale bank.

De ECB was verrast door de kracht waarmee de inflatie in september is gedaald, zo zei voorzitter Christine Lagarde donderdag in haar toelichting op het rentebesluit.

Donderdag werd bekend dat de inflatie in de eurozone in september is uitgekomen op 1,7 procent en daarmee ruim onder de 2,0 procent die de ECB nastreeft. Een voorlopig cijfer duidde eerder op een inflatie van 1,8 procent, van 2,2 procent in augustus.

“Dat hadden we niet voorzien”, erkende Lagarde tijdens de persconferentie.

Economen van ABN AMRO denken dat de kansen zijn toegenomen voor een verlaging met 50 basispunten in december. De ECB is namelijk van mening dat “de financiële condities restrictief blijven”. Dat geeft aan dat er een aanzienlijke ruimte is om de beleidsrentes verder te verlagen. Ongeacht of de ECB het tempo van de renteverlagingen opvoert in december of niet, blijven de economen bij hun standpunt dat de beleidsrente volgend jaar sterker zal worden verlaagd dan de financiële markten momenteel inprijzen, tot een niveau van 1,50 procent, aldus ABN AMRO.

Vanuit Azië kwam er weinig meewind, hoewel de Chinese economische groei iets hoger uitviel dan verwacht. Op het macro-economisch front in Europa bleek dat in het VK de detailhandelsverkopen in september op maandbasis minder hard zijn gestegen dan in augustus.

De olieprijs steeg licht. Een vat Brent olie werd 0,1 procent duurder op 74,53 dollar, ondersteund door een wat verrassende daling van de Amerikaanse olievoorraden en de sluimerende spanningen in het Midden-Oosten.

Wat vandaag ook opviel was dat de prijs van goud voor het eerst boven de 2.700 dollar per troy ounce noteerde, een nieuw hoogtepunt. Het is momenteel de best mogelijke setting voor de goudprijs, volgens beleggingsstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

Als Donald Trump het Witte Huis haalt en zijn zin krijgt in het Congres, dan zijn een hogere inflatie en veel hogere schulden bijna een gegeven, aldus Vranken. En daarmee neemt ook de druk op de Fed toe om de rente verder te verlagen, wat de koers van de dollar onder druk zou zetten. Momenteel neemt de kans dat Trump de verkiezingen wint toe.

Het is dan ook geen verrassing dat de goudprijs nieuwe records vestigt boven de 2.700 dollar per ounce en op weg lijkt naar 3.000 dollar, zei Vranken.

De rentes liepen aan beide kanten van de oceaan wat op, terwijl de euro/dollar licht steeg naar 1,0840.

Stijgers en dalers

In Frankfurt werd de lijst aangevoerd door de autofondsen, waarbij Daimler Truck met een winst van bijna 6 procent bovenaan stond. Continental steeg met 2,4 procent, Porsche met 2,1 procent, Volkswagen met 2,0 procent, BMW met 1,7 procent en Mercedes met 1,5 procent. Onderaan verloren Deutsche Boerse en Deutsche Telekom grofweg 1,0 procent.

In Parijs herstelden Kering en LVMH met winsten van 4,8 en 2,8 procent, terwijl Orange, Engie en Danone alle drie ongeveer 1,0 procent verloren.

In Brussel viel de daling van WDP op. Het aandeel van het vastgoedbedrijf verloor ruim 5 procent na het publiceren van cijfers. Berenberg was nog wel positief en handhaafde het Houden advies, terwijl de analisten van Jefferies minder enthousiast waren en het advies op Underperform hielden.

In Amsterdam kreeg de index wat extra steun van het afgestrafte ASML, dat 3,5 procent steeg.  Dit ondanks een koersdoelverlaging van Citi, maar de Amerikaanse bank herhaalde wel het koopadvies.

Ook schreef persbureau Reuters dat Samsung Electronics de leveringen van nieuwe ASML-machines heeft uitgesteld voor de nieuwe fabriek in Texas. De reden is volgens Reuters dat Samsung nog geen grote klanten voor het project heeft weten binnen te halen. Samsung zou ook wachten met het plaatsen van bestellingen bij andere leveranciers voor de 17 miljard dollar kostende fabriek in Taylor City.

Futures Wall Street

Wall Street lijkt af te stevenen op een licht groene opening na de recordstanden van de Dow Jones die donderdag op de borden werden gezet.

De S&P 500 index sloot donderdag fractioneel lager op 5.841,47 punten, hoewel de index eerder op de dag nog zijn record wist aan te scherpen. De Dow Jones index won 0,4 procent op 43.239,05 punten en de Nasdaq sloot uiteindelijk fractioneel hoger op 18.373,61 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • ABN AMRO
    * *
  • BMW
    * *
  • Danone
    * *
  • Deutsche Boerse
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • Engie
    * *
  • FR40
    * *
  • Kering
    * *
  • LVMH
    * *
  • PORT20
    * *
  • WDP
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.