Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Futures voorspellen lichtgroene opening Wall Street

Futures voorspellen lichtgroene opening Wall Street
18 okt 2024 om 12:52

 De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een overwegend lichtgroene opening tegemoet. Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,2 procent hoger. Ook de Nasdaq-futures noteerden licht in de plus, terwijl de Dow Jones index vlak noteerde.

Donderdag wist de Dow op het slot zijn record aan te scherpen, terwijl de S&P 500 dat tussentijds deed, maar daar uiteindelijk nipt onder sloot.

Op weekbasis liggen de drie indexen op koers voor winsten van 0,5 tot 1,0 procent voor de S&P en Dow, terwijl de Nasdaq slechts fractioneel hoger staat ten opzichte van de slotstand vorige week.

Mogelijk krijgt de techzware index vrijdag een impuls van Netflix, dat donderdag nabeurs met sterke cijfers en de outlook verhoogde. In de voorbeurshandel steeg het aandeel vanmiddag met ruim 6 procent.

Tot vrijdag hebben volgens FactSet 67 van de 500 S&P-bedrijven hun cijfers over het derde kwartaal gerapporteerd, waarbij het merendeel de verwachtingen van analisten wist te verslaan. De meeste van de grootste Amerikaanse banken hebben al sterke winsten geboekt, wat bijdraagt aan de hoop op een zachte economische landing.

Donderdag werd bekend dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in september harder zijn gestegen dan verwacht, hetgeen deze hoop verder voedt.

“De Amerikaanse consument laat zijn geld dus nog altijd flink rollen. Ik hoor bijna niemand meer over een aanstaande recessie in de VS. De groei van de Amerikaanse economie versnelt, lieten ook de beter dan verwachte arbeidsmarktcijfers van een paar weken geleden al zien”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

“Een sterkere economische groei betekent goed nieuws voor de toekomstige bedrijfswinsten, maar mogelijk ook een minder sterke daling van de beleidsrente”, aldus Wiersma, die renteverlagingen van 25 basispunten door de Fed verwacht in november en december.

Opvallend is ondertussen de stijging van de goudprijs, tot ruim 2.700 dollar per troy ounce op vrijdag. De gestage opmars is het gevolg van verschillende factoren, volgens marktanalisten van Rabobank.

Zo dalen de rentes sinds enige tijd weer en dat verlaagt de zogeheten ‘opportunity costs’ van goud ten opzichte van liquiditeiten of obligaties. Ook hebben verschillende centrale banken hun goudreserves vergroot. Verder is er nog de toegenomen vraag naar veilige havens door onder andere de dreiging van een geopolitieke escalatie, met name in het Midden-Oosten.

Ook interessant in dit licht is volgens beleggingsstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild de enquête van Oddschecker, waaruit blijkt dat de kans op een Republikeinse overwinning steeds verder stijgt. En als Donald Trump het Witte Huis haalt en zijn zin krijgt in het Congres, dan zijn hogere inflatie en veel hogere schulden bijna een gegeven, aldus Vranken. En daarmee ook de druk op de Fed om de rente te verlagen, wat de koers van de dollar onder druk zou zetten.

De euro/dollar handelde rond lunchtijd licht hoger op 1,0844, bij een beperkt gevulde macro-agenda in de VS. Vanmiddag staan alleen de woningbouw en bouwvergunningen in de VS op de rol.

De olieprijzen daalden vrijdag een half procent en dreigen op weekbasis tot 7 procent te verliezen, nu de acute geopolitieke zorgen wat lijken afgenomen.

Bedrijfsnieuws

Netflix trok afgelopen kwartaal ruim 5 miljoen nieuwe abonnees aan, waarmee het totaal aantal van 282,7 miljoen hoger uitkwam dan de 281,7 miljoen die de markt voorspelde. De streamingdienst verhoogde daarnaast de outlook voor de marge in 2024 licht en kwam met een positieve omzetverwachting voor 2025.

Biotechbedrijf Intuitive Surgical wist in het afgelopen kwartaal de winst- en omzetverwachtingen te verslaan, onder meer te danken aan een stijging van het aantal operaties met zijn da Vinci-robot chirurgie systeem. In de voorbeurshandel steeg het aandeel met 6,7 procent.

Onder meer American Express en Procter & Gamble openen vanmiddag de boeken.

Slotstanden

De S&P 500 index sloot donderdag fractioneel lager op 5.841,47 punten. De Dow Jones index won 0,4 procent op 43.239,05 punten en de Nasdaq sloot uiteindelijk fractioneel hoger op 18.373,61 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.