Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Valuta: euro licht hoger maar 1,07 in zicht

Valuta: euro licht hoger maar 1,07 in zicht
18 okt 2024 om 11:35

 De euro/dollar handelde vanochtend licht hoger op 1,0845 en herstelde daarmee licht, nadat de Europese munt donderdag nog onder druk stond en op weekbasis bijna een procent is gedaald ten opzichte van de greenback.

De Europese Centrale Bank verlaagde donderdag de belangrijkste rentes opnieuw met 25 basispunten en wekte daarmee de verwachting dat de rentes sneller zullen worden verlaagd. Ondertussen bleken de detailhandelsverkopen in de VS beter dan verwacht, wat gunstig is voor de Amerikaanse economie.

“Dat gaf de dollar extra brandstof voor een rally”, aldus Francesco Pesole van ING.

Op korte termijn breiden de neerwaartse risico’s voor de euro zich uit naar 1,07, gezien de mogelijk defensieve positionering in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen, denkt de valuta-analist.

De macro-economische agenda is vandaag vrij leeg, maar mogelijk dat Fed-sprekers als Raphael Bostic, Neel Kashkari en Christopher Waller een extra stap naar de ‘hawkish’ kant zetten na de detailhandelscijfers van gisteren, aldus Pesole.

De Chinese yuan noteerde vanochtend 0,3 procent hoger ten opzichte van de dollar op 7,1061.

Chinese groeicijfers vielen mee. In het derde kwartaal groeide de economie in China met 4,6 procent, een fractie minder hard dan in de drie maanden ervoor, maar wel iets harder dan de 4,5 procent groei die werd voorzien. Verder stegen de detailhandelsverkopen in China in september harder dan verwacht, net als de industriële productie.

Toch laten onderliggende data zien dat er nog werk aan de winkel is, volgens ING. Het bbp cijfer voor het derde kwartaal zorgt er wel voor dat het groeidoel van “circa 5 procent” voor heel 2024 haalbaar blijft, hoewel daarvoor wel een meer indrukwekkende groei voor nodig is in het vierde kwartaal.

De People’s Bank of China gaf vrijdag het startschot voor twee plannen, die het eind september al aankondigde, waarmee het tot 800 miljard yuan, omgerekend 113 miljard dollar in de aandelenmarkt pompt. Er zijn al 20 effecten- en fondsbedrijven goedgekeurd om liquiditeit van de centrale bank te krijgen om aandelen te kopen, zei de PBoC. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.