Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Amerikaanse futures wijzen op lagere opening na zes weken van stijging

Amerikaanse futures wijzen op lagere opening na zes weken van stijging
21 okt 2024 om 13:21

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een voorzichtige opening tegemoet, in aanloop naar een week waarin veel bedrijven de boeken zullen openen. 

Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,3 procent lager.

Op Wall Street sloten vrijdag de S&P 500 index en de Dow Jones index op recordstanden, en beide indices hebben op weekbasis nu een winstreeks van zes weken achter de rug. De Aziatische beurzen sloten daarnaast vanochtend verdeeld, ondanks de extra stimulerende initiatieven vanuit Beijing. 

Op de wereldwijde beurzen zit de stemming er lekker in, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. Vrijdag sloot de S&P 500 index met een winst van 0,4 procent voor de zoveelste keer dit jaar op een nieuwe recordstand en boekte voor de zesde week op rij koerswinst, de beste reeks van dit jaar. “Met een prima draaiende economie, je hoort weinig meer over een aanstaande recessie, de Fed die de rente verlaagt en prima kwartaalcijfers is er geen wolkje aan de lucht”, aldus Wiersma.

Beleggers laten zich deze week vooral leiden door het cijferseizoen en tot nu toe zijn de resultaten op Wall Street overwegend positief. Van de 14 procent van de S&P 500-bedrijven die al cijfers over het derde kwartaal heeft gepubliceerd, heeft 79 procent de verwachtingen overtroffen, aldus FactSet. Maar de verwachtingen werden slechts beperkt overtroffen, benadrukte FactSet.

IG zei dat beleggers zich ook al inmiddels richten op de nieuwe Britse begroting en de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin volgende maand.

En hoewel de geschiedenis laat zien dat de marktgevolgen van de overwinning van een bepaalde kandidaat of partij onvoorspelbaar zijn, weerhoudt dit sommige beleggers er niet van om te profiteren van of zich in te dekken tegen de uitkomst.

Een vat WTI-Olie werd maandag 2,1 procent duurder op 70,69 dollar, na de flinke daling van vorige week.

De goudprijs blijft de recordreeks voortzetten en ook zilver lijkt aan te sluiten, met de hoogste koers sinds 2011.

De rentes stegen aan beide kanten van de oceaan en beleggers verwachten komende week een aantal toespraken van beleidsmakers over het te volgen rentepad.

De euro/dollar daalde licht naar 1,0847.

Bedrijfsnieuws

Boeing en de vakbonden hebben een voorlopig akkoord bereikt dat een einde zou kunnen maken aan een staking die de productie van de 737 MAX- en 777-vliegtuigen van het lucht- en ruimtevaartbedrijf heeft laten stil vallen. Het laatste voorstel van Boeing omvat een loonsverhoging van 35 procent over vier jaar, vergeleken met het oorspronkelijke aanbod van 25 procent dat op 12 september werd afgewezen door de bonden. De vakbondsleden stemmen woensdag over het nieuwe aanbod. De aandelen van Boeing stegen voorbeurs met 3,9 procent.

De worstelende luchtvaartmaatschappij Spirit Airlines kreeg een verlenging van de schuldherfinanciering, waardoor het aandeel in voorbeurs met 40 procent steeg. Spirit had maandag een deadline om ruim 1,1 miljard dollar aan schulden te herfinancieren. Die deadline is uitgesteld tot eind december, aldus het bedrijf. Spirit zei ook dat het de volledige 300 miljoen dollar die beschikbaar was onder een kredietlijn, heeft opgenomen.

Cigna poogt opnieuw om tot een fusie met de kleinere rivaal Humana te komen, nadat de gesprekken eind vorig jaar mislukten, meldde Bloomberg op basis van bronnen. Humana-aandelen stegen met 4,4 procent voorbeurs, terwijl Cigna met 3,5 procent daalde.

Kenvue steeg ruim 5 procent voor de openingsbel, nadat The Wall Street Journal meldde dat activistische investeerder Starboard Value een aanzienlijk belang heeft genomen in de maker van Tylenol en Listerine. Starboard wil dat Kenvue, dat vorig jaar uit Johnson & Johnson is voortgekomen, wijzigingen doorvoert om de aandelenkoers aan te jagen.

Maandag worden bedrijfscijfers verwacht van SAP, Nucor en Logitech International.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,4 procent tot 5.864,67 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 43.275,91 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 18.489,55 punten. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Asml Holding

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.