Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: JDE Peet’s blinkt uit op Damrak

Beursupdate: JDE Peet’s blinkt uit op Damrak
21 okt 2024 om 11:50

 De Amsterdamse beurs noteerde maandag richting het einde van de ochtend min of meer onveranderd, na een verrassende beweging bij koffiebedrijf JDE Peet’s.

De AEX index daalde met 0,1 procent tot 902,89 punten.

“Met een prima draaiende economie, je hoort weinig meer over een aanstaande recessie, de Fed die de rente verlaagt en prima kwartaalcijfers is er geen wolkje aan de lucht”, stelde Simon Wiersma van ING.

De stemming was maandag positief na een sterker dan verwachte renteverlaging in China en in afwachting van meer bedrijfsresultaten, zei Wiersma.

Economisch nieuws was maandag beperkt.

De olieprijs steeg 1,1 procent tot 69,44 dollar voor WTI-olie met levering in december en 0,9 procent tot 73,37 dollar voor Brent.

De euro/dollar noteerde op 1,0856. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,0865 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Shell met een winst van 1,1 procent.

Halfgeleiders ASMI en AMSL toonden bescheiden plussen, terwijl ABN AMRO juist 1,7 1,3 inleverde. Randstad werd 1,1 procent goedkoper.

Bij de Midkap-aandelen blok JE Peet’s uit met een plus van bijna 17 procent. Het bedrijf kondigde een nieuwe topman aan, maar belangrijker was dat grootaandeelhouder JAB voor een slordige 2,15 miljard euro de resterende aandelen van Mondelez overneemt tegen een forse premie op de slotkoers van vrijdag. De helft van het belang werd doorgeplaatst bij partners waardoor de free float van het aandeel van 23 naar 32 procent stijgt. De nieuwe CEO Rafael Oliveira, afkomstig van Kraft Heinz, kan de strategie aanscherpen en zal het sentiment helpen, verwacht Jefferies.

Just Eat Takeaway.com won 0,5 procent. Thuisbezorgd neemt nu ook spullen van de Zuivelhoeve op in zijn aanbod.

Galapagos viel op op met een plus van 1,8 procent. Basic-FIt was hier de sterkste daler en verloor 1,4 procent.

Onder de smallcaps klom Avantium met 12 procent tot 2,92 euro. Het bedrijf meldde vorige week duurzame PEF-verpakkingen voor de salades van Albert Heijn te gaan helpen maken.  

Ook Fastned, CM.com en Pharming waren in trek.

Ebusco verloor juist 19 procent. De bussenfabrikant kampt met annulering en startte een rechtszaak om betalingen van een andere klant af te dwingen. De financiële situatie is “zeer precair”, zei CFO Jurjen Jongma maandag tegen ABM Financial News. Dat voorspelt niet veel goeds voor de aankomende claimeemissie, aldus Degroof Petercam. 

Nedap won 0,7 procent, ondanks een koersdoelverlaging van Berenberg.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.