Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen beginnen voorzichtig aan nieuwe week

Europese beurzen beginnen voorzichtig aan nieuwe week
21 okt 2024 om 12:48

De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur overwegend in het rood, in afwachting van nieuwe impulsen. Zo staan er deze week een flink aantal bedrijven op de agenda die de boeken zullen openen.

De brede STOXX Europe 600 index noteerde 0,2 procent lager op 524,173 punten. De Duitse DAX daalde 0,4 procent tot 19.574,82 punten. De CAC 40 daalde ook 0,4 procent tot 7.583,41 punten in Parijs. De FTSE100 noteerde vlak in Londen.

Op Wall Street sloten vrijdag de S&P 500 index en de Dow Jones index op recordstanden, en beide indices hebben op weekbasis nu een winstreeks van zes weken achter de rug. De Aziatische beurzen noteerden daarnaast vanochtend verdeeld, ondanks de extra stimulerende initiatieven vanuit Beijing. 

Beleggers laten zich deze week vooral leiden door het cijferseizoen en tot nu toe zijn de resultaten op Wall Street overwegend positief. Van de 14 procent van de S&P 500-bedrijven die al cijfers over het derde kwartaal heeft gepubliceerd, heeft 79 procent de verwachtingen overtroffen, aldus FactSet. Maar de verwachtingen werden slechts beperkt overtroffen, benadrukte FactSet.

IG zei dat beleggers zich ook al inmiddels richten op de nieuwe Britse begroting en de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin volgende maand.

En hoewel de geschiedenis laat zien dat de marktgevolgen van de overwinning van een bepaalde kandidaat of partij onvoorspelbaar zijn, weerhoudt dit sommige beleggers er niet van om te profiteren van of zich in te dekken tegen de uitkomst.

Later deze week verschijnen de voorlopige gegevens van inkoopmanagers uit de eurozone over de productie- en dienstensector. Voorzitter Christine Lagarde van de ECB suggereerde dat de PMI-gegevens van donderdag belangrijk zouden kunnen zijn voor de rentebeslissingen van de centrale bank, aldus ING.

Een vat Brent olie werd maandag 1,4 procent duurder op 74,05 dollar, na de flinke daling van vorige week.

De goudprijs blijft de recordreeks voortzetten en ook zilver lijkt aan te sluiten, met de hoogste koers sinds 2011.

De rentes stegen aan beide kanten van de oceaan en beleggers verwachten komende week een aantal toespraken van beleidsmakers over het te volgen rentepad.

De euro/dollar daalde licht naar 1,0856.

Stijgers en dalers

In Frankfurt ging Fresenius aan kop met een winst van 1,8 procent, gevolgd door Continental dat 0,6 procent kon bijschrijven.

Onderaan was het wat drukker en verloren Adidas, Sartorius, Infineon en Munich Re allemaal ongeveer 2 procent.

In Parijs waren er twee witte raven, Total Energies en Thales, maar met beperkte winsten. 

Sanofi daalde 0,7 procent. Sanofi is in exclusieve onderhandelingen met het Amerikaanse private-equitybedrijf Clayton Dubilier & Rice over de verkoop van een meerderheidsbelang van 50 procent in Opella. Opella is de consumententak van Sanofi, onder meer bekend van Doliprane, een van de populairste pijnstillers in Frankrijk. Opella wordt bij deze deal gewaardeerd op ongeveer 16 miljard euro, ofwel 14 keer de EBITDA in 2024. 

Grootste daler was Eurofins Scientific, dat 2,4 procent verloor.

In Amsterdam was JDE Peet’s een opvallende stijger met 17 procent koerswinst. Het bedrijf kondigde een nieuwe topman aan, maar belangrijker was dat grootaandeelhouder JAB voor een slordige 2,15 miljard euro de resterende aandelen van Mondelez overneemt tegen een forse premie op de slotkoers van vrijdag. De helft van het belang werd doorgeplaatst bij partners waardoor de free float van het aandeel van 23 naar 32 procent stijgt. De nieuwe CEO Rafael Oliveira, afkomstig van Kraft Heinz, kan de strategie aanscherpen en zal het sentiment helpen, verwacht zakenbank Jefferies.

Futures Wall Street

Rond het middaguur noteerden de futures op Wall Street licht lager, na de recordreeks van vorige week. De future op de S&P 500 noteerde 0,1 procent lager.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.