Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen starten week in mineur

Europese beurzen starten week in mineur
21 okt 2024 om 18:41

 De Europese beurzen zijn maandag lager gesloten, terwijl de markt uitkijkt naar nieuwe richtinggevende publicaties.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,7 procent tot 521,52 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,0 procent op 19.461,19 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,0 procent op 7.536,23 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,5 procent lager op 8.318,24 punten.

Europese aandelenbeurzen hadden maandag in eerste instantie moeite richting te bepalen, maar sloten uiteindelijk toch lager. Beleggers laten zich momenteel met name leiden door bedrijfscijfers, de verwachtingen voor het toekomstig rentepad van centrale banken en de presidentsverkiezingen in de VS die begin volgende maand plaatsvinden.

ECB-voorzitter Christine Lagarde suggereerde dat de inkoopmanagerscijfers van donderdag belangrijk zouden kunnen zijn voor beleidsbeslissingen van de centrale bank, zei ING.

Tijdens de renteverlaging van afgelopen donderdag verwees Lagarde via een omweg naar de arbeidsmarkt, oftewel de economische groei, in haar verklaring over de nieuwe renteverlaging, merkte hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen op.

“Bij de matige vooruitzichten voor het economische momentum horen logischerwijze ook gematigde inflatieverwachtingen. Dit zou op zijn beurt een renteverlaging rechtvaardigen. Feitelijk eigent de ECB zich een dubbel mandaat toe”, voegde hij eraan toe.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Duitse producentenprijzen in september op maand- en jaarbasis zijn gedaald met respectievelijk 0,5 en 1,4 procent, met name vanwege de lagere energieprijzen.

Een vat WTI-olie werd maandag 1,5 procent duurder op 69,72 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0825. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0860 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0865 op de borden.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt won Fresenius 0,8 procent, Rheinmetall won 0,5 procent, terwijl Siemens Energy 0,3 procent hoger noteerde. Sartorius verloor 4,8 procent, Infineon daalde 2,6 procent, terwijl Adidas 2,3 procent lager noteerde.

In Parijs won TotalEnergies 0,5 procent, terwijl Eurofins Scientific onderaan bungelde met een verlies van 4,7 procent.

Sanofi daalde 1,0 procent. Sanofi is in exclusieve onderhandelingen met het Amerikaanse private-equitybedrijf Clayton Dubilier & Rice over de verkoop van een meerderheidsbelang van 50 procent in Opella.

In België won Galapagos 0,7 procent, terwijl WDP 3,3 procent verloor.

In Amsterdam was JDE Peet’s een opvallende stijger met 16,4 procent koerswinst. Het bedrijf kondigde een nieuwe topman aan, maar belangrijker was dat grootaandeelhouder JAB voor een slordige 2,15 miljard euro de resterende aandelen van Mondelez overneemt tegen een forse premie op de slotkoers van vrijdag. De nieuwe CEO Rafael Oliveira, afkomstig van Kraft Heinz, kan de strategie aanscherpen en zal het sentiment helpen, verwacht zakenbank Jefferies.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent lager op 5.826,23 punten. De Dow Jones index daalde 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het rood.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.