Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Stroeve weekstart voor AEX

Stroeve weekstart voor AEX
21 okt 2024 om 17:51

 De Amsterdamse beurs is de nieuwe week voorzichtig van start gegaan, in aanloop naar een lawine van bedrijfscijfers die beleggers deze week voorgeschoteld krijgen.

De AEX daalde maandag met 0,6 procent naar 898,33 punten.

Tot nu toe zijn de bedrijfsresultaten op Wall Street overwegend positief. Van de 14 procent van de S&P 500-bedrijven die al cijfers over het derde kwartaal heeft gepubliceerd, heeft 79 procent de verwachtingen overtroffen, aldus FactSet. Maar de verwachtingen werden slechts beperkt overtroffen, benadrukte FactSet.

Op het Damrak staan deze week onder meer de hoofdfondsen Randstad, AkzoNobel, Heineken, Besi, RELX en Unilever geagendeerd.

IG zei dat beleggers zich ook al inmiddels richten op de nieuwe Britse begroting en de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin volgende maand.

De macro-economische agenda was nagenoeg leeg. De producentenprijzen in Duitsland bleken verder te zijn gedaald door flink lager energieprijzen.

Later deze week verschijnen de voorlopige cijfers voor de inkoopmanagers uit de eurozone over de productie- en dienstensector. Voorzitter Christine Lagarde van de ECB suggereerde dat de PMI-gegevens van donderdag belangrijk zouden kunnen zijn voor de rentebeslissingen van de centrale bank, aldus ING.

In de VS werden vanmiddag ook de leidende indicatoren bekengemaakt en die bleken verder gedaald. Afgezien van een korte opleving in februari, dalen de leidende indicatoren al meer dan twee jaar.

Justyna Zabinska-La Monica van The Conference Board zei dat “zwakte in de nieuwe fabrieksorders in september een grote belemmering blijft vormen voor de Amerikaanse leidende indicatoren, omdat de wereldwijde inzinking van de productie aanhoudt”.

“Over het geheel wijzen de indicatoren op tegenwind voor de toekomstige economische groei, wat in overeenstemming is met de verwachting van The Conference Board voor een gematigde groei eind 2024 en begin 2025”, aldus Zabinska-La Monica.

Een vat Brent olie werd maandagmiddag 1,1 procent duurder op 73,92 dollar, na de flinke daling van vorige week.

De goudprijs blijft de recordreeks voortzetten en ook zilver lijkt aan te sluiten, met de hoogste koers sinds 2011.

De rentes stegen aan beide kanten van de oceaan en beleggers verwachten komende week een aantal toespraken van beleidsmakers over het te volgen rentepad.

De euro/dollar daalde licht naar 1,0825.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden slechts 3 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door IMCD met een winst van 1,0 procent.

Shell en Philips toonden bescheiden plussen.

Randstad daalde 1,0 procent in aanloop naar de cijfers van morgenochtend. De consensus onder 10 analisten is niet echt opbeurend. Er wordt weinig progressie verwacht.

Heineken, ASML, Prosus, ArcelorMittal, ABN AMRO, DSM-Firmenich en Besi verloren tussen de 1,0 en 2,3 procent. Besi ontving een koersdoelverlaging van Kepler Cheuvreux.

Bij de Midkap-aandelen blonk JE Peet’s uit met een plus van ruim 16 procent. Het bedrijf kondigde een nieuwe topman aan, maar belangrijker was dat grootaandeelhouder JAB voor een slordige 2,15 miljard euro de resterende aandelen van Mondelez overneemt tegen een forse premie op de slotkoers van vrijdag. De helft van het belang werd doorgeplaatst bij partners waardoor de free float van het aandeel van 23 naar 32 procent stijgt. De nieuwe CEO Rafael Oliveira, afkomstig van Kraft Heinz, kan de strategie aanscherpen en zal het sentiment helpen, verwacht Jefferies.

Basic-Fit was hier de sterkste daler en verloor 4,4 procent.

Onder de smallcaps klom Avantium met 9,6 procent. Het bedrijf meldde vorige week duurzame PEF-verpakkingen om de salades van Albert Heijn te gaan helpen maken.  

Ook NX Filtration,CM.com en Pharming waren in trek met winsten tussen de 2,8 en 4,2 procent.

Nedap verloor 0,7 procent, na een koersdoelverlaging van Berenberg. En PostNL werd 4,4 procent goedkoper na een koersdoelverlaging van Barclays.

Ebusco verloor liefst 19,5 procent. De bussenfabrikant kampt met annulering en startte een rechtszaak om betalingen van een andere klant af te dwingen. De financiële situatie is “zeer precair”, zei CFO Jurjen Jongma maandag tegen ABM Financial News. Dat voorspelt niet veel goeds voor de aankomende claimemissie, aldus Degroof Petercam. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurs was Wall Street roodgekleurd en daalde de S&P 500 met 0,6 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.