Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Update: Ebusco start rechtszaak over betaling 45 bussen

Update: Ebusco start rechtszaak over betaling 45 bussen
21 okt 2024 om 08:39

Ebusco is een rechtszaak gestart om betaling te eisen voor 45 bussen die het zou leveren aan een klant, die inmiddels zelf beslag heeft gelegd op bankrekeningen van Ebusco. Dit maakte de bouwer van elektrische bussen uit Deurne maandagochtend bekend.

Ebusco ontving van een van haar klanten bericht om de bestelling van 59 bussen te annuleren, waarvan 45 bussen met een lengte van 12 meter. Wie deze klant is, werd niet gemeld door Ebusco.

“Al deze 12 meter bussen zijn geproduceerd […] Van de overige bussen zijn er 10 onderweg naar en 5 staan op het punt om verscheept te worden naar Nederland”, aldus Ebusco.

Vandaag vindt daarom een rechtszitting plaats in het kort geding dat Ebusco heeft aangespannen om levering aan en betaling van de klant te eisen voor de 45 12-meter bussen.

Ebusco kondigde maandag verder aan dat na ontvangst van een annuleringsbrief van Connect Bus en Keolis het bedrijf overeenstemming voor ontbinding heeft bereikt met beide partijen.

“Aangezien een groot deel van de Connect Bus order, bestaande uit 47 bussen, al in een vergevorderd stadium van productie is, is het bedrijf momenteel in gesprek met verschillende partijen om deze reeds geproduceerde bussen te verkopen”, aldus Ebusco. 

Ebusco verwacht de helft van deze bussen te kunnen verkopen aan één partij. De verkoopprijs zou zelfs iets gunstiger zijn dan aan Connect Bus, aldus CFO Jurjen Jongma, maar daar staat tegenover dat er ook wat aanpassingskosten moeten worden gemaakt.   

Wat betreft de order van Keolis Zweden zijn beide partijen overeengekomen om de order van 50 bussen te annuleren, aldus Ebusco. De optie voor minimaal 75 bussen, zoals vermeld in het oorspronkelijke contract, blijft intact en is verder uitgewerkt in de algemene voorwaarden, “waardoor deze optie tussen beide partijen wordt versterkt”.

Juridische procedure

Ebusco startte een juridische procedure om het geschil met de niet bij naam genoemde klant snel op te lossen vóór de lancering van de voorgestelde claimemissie. “Het verlies van de order zou een aanzienlijke druk leggen op de werkkapitaalpositie.”

Deze klant heeft op 17 oktober 2024 conservatoir beslag gelegd op enkele bankrekeningen van Ebusco. Ebusco betwist dit en spant zich in om de beslagen zo snel mogelijk op te heffen.

Om het werkkapitaal op peil te houden, heeft Ebusco de productie grotendeels stilgelegd in afwachting van de uitkomst van de rechtszaak en de voltooiing van de voorgenomen claimemissie. 

De financiële situatie is “zeer precair”, zei CFO Jongma maandag tegen ABM Financial News.  “En we moeten ook de salarissen kunnen blijven betalen.”

Toeleveranciers willen pas weer leveren als Ebusco betalingen verricht. “Helaas worden bussen pas betaald als ze worden afgeleverd”, aldus de financieel directeur. “En er staan een flink aantal bussen klaar om afgeleverd te worden.” Ook zijn er bussen onderweg vanuit China, merkte de CFO op.

Het ’turnaround’ plan en de voorgestelde claimemissie zullen worden besproken op de komende buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van het bedrijf later deze week, op 24 oktober.

Update: om meer informatie en toelichting CFO toe te voegen.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Ebusco

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.