Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: AEX blijft dicht bij huis

Beursupdate: AEX blijft dicht bij huis
22 okt 2024 om 11:21

 De Amsterdamse beurs bleef dinsdag richting het einde van de ochtend dicht bij huis, waarbij beleggers de oplopende rentes en meerdere bedrijfscijfers verwerkten.

De AEX-index daalde 0,2 procent naar 896,70 punten.

De oplopende rentes zorgen toch wel voor wat gefronste wenkbrauwen. Volgens investment manager Simon Wiersma van ING lijkt op de obligatiemarkt de nervositeit toe te slaan.

“Hoe snel en hoeveel verder gaan de centrale banken de rente verlagen? Voor de eurozone lijkt het wel duidelijk, hier is de inflatie laag genoeg en kan de economie wel een goede impuls van lagere rentes gebruiken. De ECB zal de beleidsrente snel verder verlagen”, aldus Wiersma.

Voor de VS is dat minder duidelijk, volgens de expert van ING.

“De inflatie daalt er minder snel, lijkt zelfs weer wat aan te trekken, en de al zo lang voorspellende recessie is in de verste verte niet te zien. Hoe snel gaat de Fed de rente verder verlagen? Verschillende Fed bestuurders gaven gisteren aan dat het tempo van renteverlagingen op dit moment niet heel hoog hoeft te zijn omdat de economie nog prima draait en de inflatie nog redelijk hoog is.”

Volgens Wiersma prijzen beleggers nu een minder sterk dalend rentepad in, “waarbij de renteverwachting in de VS, zoals die door de markt wordt ingeprijsd, nu boven de verwachting van de Fed (de ‘dot-plot’) ligt”, aldus de investment manager van ING.

Verder verwerken beleggers meer macro-economische data en bedrijfscijfers. Dinsdagochtend werd bekend dat in Nederland het consumentenvertrouwen verder is gedaald, de investeringen teruglopen en de prijzen voor bestaande koopwoningen het sterkst in twee jaar zijn gestegen. In september was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning 466.890 euro.

De Europese brancheorganisatie voor de auto-industrie ACEA meldde dinsdag dat het aantal verkochte nieuwe auto’s in de EU vorige maand met 6,1 procent op jaarbasis is gedaald tot 809.163 exemplaren, na een daling met 18,3 procent in augustus.

De olieprijzen daalden dinsdagochtend. Een vat Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 73,84 dollar.

De rentes aan beide kanten van de oceaan liepen nog wat verder op. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg naar 4,21 procent, terwijl de rente op de Duitse Bund op 2,32 procent noteerde.

De euro/dollar herstelde wat naar 1,0829.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen kregen de cijfers van Randstad een positief onthaal met een stijging van 1,8 procent. De omzet daalde in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 3,9 procent naar 6,0 miljard euro. Analisten die bijdroegen aan de consensus hadden ook gerekend op 6,0 miljard euro.

De uitzender heeft in het derde kwartaal min of meer volgens verwachting gepresteerd en uitspraken dat de eerste weken van oktober stabiele volumes lieten zien, zullen voor wat geruststelling zorgen. Dit stelden analisten van zakenbank Jefferies naar aanleiding van de cijferrapportage. De analisten van Degroof Petercam waren wat minder positief en verlaagden het koersdoel van 42,00 naar 41,00 euro en handhaafden het Reduceren advies.

Halfgeleider ASML won 1,7 procent. Ook ASMI en Besi noteerden in het groen.

Aegon won 1,8 procent, nadat UBS het aandeel op de kooplijst zette.

Shell steeg 0,2 procent nadat maandag nabeurs bekend werd dat een geplande desinvestering in Nigeria is geblokkeerd.

ING verloor 1,4 procent nadat Barclays het aandeel van de kooplijst haalde. De Britse bank hanteert nog wel een Gelijkgewogen advies met een koersdoel van 19,20 euro.

IMCD was de grootste daler in de AEX met een verlies van 2,7 procent.

In de AMX won Allfunds 3,5 procent, gevolgd door Flow Traders en Air France-KLM met winsten van meer dan een procent.

CTP verloor 1,4 procent en Arcadis daalde 1,6 procent.

In de AScX klommen Vastned en Pharming met bijna een procent en moest Ebusco opnieuw terrein prijsgeven, met een verlies van ruim 15 procent.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.