Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen beperken verlies

Europese beurzen beperken verlies
22 okt 2024 om 18:51

 De Europese beurzen zijn dinsdag dicht bij huis gesloten, na grotere verliezen rond het middaguur, nadat de rentes die eerder opliepen weer wat terugzakten.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,2 procent lager op 520,40 punten, nadat de index rond lunchtijd nog 3 punten lager noteerde. De Duitse DAX daalde 0,2 procent tot 19.421,91 punten. De CAC 40 sloot vrijwel vlak op 7.535,10 punten in Parijs. De FTSE 100 verloor 0,1 procent in Londen.

Maandag startten de Europese beurzen de handelsweek al in mineur en dinsdag was de stemming ook niet positief. Beleggers laten zich leiden door de kwartaalcijfers, de kans op meer renteverlagingen en de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin volgende maand.

Wereldwijd zit de groei in het slop en dat is te merken aan de staalproductie, die in september met 5 procent daalde, vooral omdat China minder staal produceert.

In Europa kromp de automarkt in september opnieuw, meldde ACEA, met 6 procent minder nieuw verkochte auto’s. In augustus was er al een daling van 18 procent. In Nederland zijn consumenten voorzichtig en de investeringen van bedrijven lopen terug, meldde het CBS, terwijl de huizenprijzen maar blijven stijgen.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde aan het begin van de avond rond 4,09 procent na een eerdere stijging tot 4,20 procent. Op Wall Street werden resultaten van General Motors juichend ontvangen maar noteerden Lockheed Martin en Verizon fors lager, terwijl ook de indices in het rood stonden.

De kansen op renteverlagingen liggen goed in de eurozone, volgens Simon Wiersma van ING, “Hier is de inflatie laag genoeg en kan de economie wel een goede impuls van lagere rentes gebruiken. De ECB zal de beleidsrente snel verder verlagen”.

In de Verenigde Staten is het minder duidelijk. Daar lijkt de inflatie zelfs weer aan te trekken en een recessie is in de verste verte niet in zicht. Fed-bestuurders lieten maandag weten dat de rente niet hard omlaag hoeft, omdat de economie nog prima draait en de inflatie nog redelijk hoog is.

Het IMF ziet de Amerikaanse economie de kar trekken dit jaar en vorig jaar, met 2,8 procent groei dit jaar en 2,2 procent volgend jaar. Dat is meer dan eerder voorzien. In de eurozone blijft groei steken rond 1 procent. 

“Er zit een soort kloof tussen de impliciete volatiliteit van de financiële markten en de inschatting van politieke en economische onzekerheid”, waarschuwde Tobais Adrian van het IMF in Washington. De grotere risico’s voor economische groei worden niet goed weerspiegeld door de markt, en dat maakt de kans op een schok groter. Het IMF noemde gewapende conflicten en verkiezingen als onzekere factoren en wees op de kortstondige maar scherpe marktdaling in augustus.  

De olieprijs steeg. Een vat Brent-olie werd 2,1 procent duurder op 75,86 dollar. WTI steeg 2,5 procent tot 71,77 dollar.

De euro/dollar was dinsdag stabiel op 1,0808, maar is de afgelopen maand met ruim 3 procent gedaald.

Stijgers en dalers

In Frankfurt voerde SAP de lijst aan met een winst van ruim 2 procent, nadat het bedrijf maandagavond de outlook het hele boekjaar verhoogde.

Onderaan was het wat drukker en verloren Vonovia en Brenntag tot 2 procent en Munich Re nog iets meer. Het aandeel daalde met 2,8 procent na zwakke cijfers over het derde kwartaal, gerelateerd aan de hogere kosten voor natuurrampen. De outlook was wel positief. Sectorgenoot Allianz verloor 1,8 procent en Hannover Re daalde met 1,5 procent.

In Parijs viel de glijpartij van Eurofins Scientific op, dat ruim 11 procent verloor na een lichte outlookverlaging, terwijl het bedrijf de aantijgingen weerlegde van shortseller Muddy Waters, nadat bleek dat een onafhankelijke audit door Ernst & Young Parijs geen significante onjuistheden opleverde.

Halfgeleiderbedrijf STMicroelectronics won 1,7 procent en Edenred ruim 2 procent. Vliegtuigbouwer Airbus sloot 1,7 procent hoger en zonnebrillengigant EssilorLuxottica won 2 procent.

In Brussel viel de daling van Elia op. Het aandeel verloor 3,7 procent.

Containerreus Maersk verhoogde weliswaar de verwachtingen voor 2024, daarbij verwijzend naar sterke prestaties in het derde kwartaal, samen met “een sterke vraag op de containermarkt en de onveranderde de situatie in de Rode Zee.” Het aandeel verloor desondanks op de Deense beurs 1,1 procent.

Het Zweedse defensiebedrijf Saab stond bovenaan de Stoxx 600 met een stijging van bijna 9 procent, na beter dan verwachte kwartaalresultaten.

De Brits-Aziatische bankreus HSBC kondigde een reorganisatie aan. De takken in Hongkong en Londen worden gesplitst tot zelfstandige eenheden. Het aandeel steeg met bijna een procent in Londen.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Airbus
    * *
  • Allianz
    * *
  • Elia
    * *
  • FR40
    * *
  • General Motors
    * *
  • Lockheed Martin
    * *
  • Lowe’s Companies
    * *
  • Mastercard
    * *
  • Munich Re
    * *
  • PORT20
    * *
  • SAP
    * *
  • Verizon Communications
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.