Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

IMF: VS blijft kar trekken voor mondiale economie

IMF: VS blijft kar trekken voor mondiale economie
22 okt 2024 om 16:17
Imf

 De Amerikaanse economie zal dit en volgend jaar harder groeien dan eerder verwacht, waarmee de Verenigde Staten de kar blijven trekken voor de mondiale economie, die in 2024 en 2025 met ruim drie procent zal groeien. Dit bleek dinsdag uit de nieuwe World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds.

De mondiale economie groeit dit en volgend jaar met 3,2 procent, zei de organisatie uit Washington.

“De wereldwijde groei zal naar verwachting stabiel maar ondermaats blijven. Sinds april hebben er echter onder de oppervlakte opmerkelijke herzieningen plaatsgevonden, waarbij verhogingen van de prognoses voor de Verenigde Staten de verlagingen van de prognoses voor andere geavanceerde economieën, met name de grootste Europese landen, hebben gecompenseerd”, aldus het IMF.

Volgens het IMF zal de Amerikaanse economie dit jaar met 2,8 procent groeien en volgend jaar met 2,2 procent. Ten opzichte van de vorige WEO waren dat opwaartse bijstellingen van 0,2 en 0,3 procentpunt.

Het IMF verwacht verder dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met 2,5 procent zal groeien, waar in juli nog werd gerekend op 2,0 procent groei. Dat zou de sterkste groei zijn van alle G7-landen.

Het IMF schreef de positieve vooruitzichten voor de Amerikaanse economie onder meer toe aan sterkere consumentenbestedingen, die worden ondersteund door stijgende reële, of inflatie gecorrigeerde, lonen.

In de eurozone zal de economische groei dit jaar juist lager uitkomen dan eerder verwacht. Het IMF rekent voor 2024 op een groei van 0,8 procent, 0,1 procentpunt lager dan drie maanden geleden. In 2025 moet de economie in de eurozone met 1,2 procent groeien, minder dan de 1,5 procent waarop het IMF in juli rekende.

Dat de economie in de eurozone trager groeit, komt vooral door Duitsland. Dit jaar wordt nulgroei verwacht voor de Duitse economie, om vervolgens volgend jaar wel wat op te veren, met een verwachte groei van 0,8 procent. In juli verwachtte het IMF nog een lichte groei voor de Duitse economie in 2024 en een sterker herstel in 2025.

In China komt de groei dit jaar uit op 4,8 procent, voorspelt het IMF, en dat is 0,2 procentpunt lager dan drie maanden geleden. De verwachte groei van 4,5 procent voor volgend jaar bleef staan. Beijing zelf heeft als groeidoelstelling voor dit jaar ongeveer 5 procent.

Rente en inflatie

Het goede nieuws voor de wereldeconomie is dat de strijd tegen de inflatie grotendeels is gewonnen, zei Pierre-Olivier Gourinchas, hoofdeconoom van het IMF, dinsdag.

Het IMF verwacht dat de mondiale inflatie zal dalen van een piek van 9,4 procent in 2022 tot 3,5 procent eind 2025, iets onder het gemiddelde in de twee jaar voorafgaand aan de pandemie.

Kijkend naar de ontwikkeling van de rentes, zal de Europese Centrale Bank die vermoedelijk met 50 basispunten verlagen in de eerste helft van 2025, na 100 basispunten aan verlagingen dit jaar. De ECB verlaagde al drie keer de rente in 2024 en zal dit vermoedelijk in december weer doen. In juni volgend jaar zal de depositorente dan uitkomen op 2,50 procent.

In de VS zal vermoedelijk in het derde kwartaal van 2026 een neutrale rente worden bereikt van 2,90 procent, denkt het IMF. Dat is ruim een jaar eerder dan wat het IMF zes maanden geleden voorspelde. De federal funds rate noteert momenteel op 4,75 tot 5,00 procent.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.