Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Olieprijs verder omhoog

Olieprijs verder omhoog
22 okt 2024 om 21:47

 De olieprijs is dinsdag gestegen, net als maandag, waarmee een deel van de dalingen van vorige week werden goedgemaakt. 

De novemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot op de expiratiedag 2,2 procent hoger op 72,09 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

De decemberfuture steeg 2,4 procent tot 71,74 dollar en is nu het meest nabije futurecontract. Brent-olie werd ook 2,4 procent duurde op 76,04 dollar.

De stijging werd door sommige commentatoren toegeschreven aan toegenomen optimisme over vraag vanuit China en een wederopleving van de vrees dat het conflict in het Midden-Oosten de aanvoerstroom van ruwe olie kan onderbreken. 

Ook wachten handelaren op wekelijkse cijfers over de Amerikaanse olievoorraden. Er wordt gerekend op dalende voorraden ruwe olie, benzine en stookolie.

Volgens Tyler Richie van Sevens Report is de realiteit tamelijk zwart-wit, als het komt op de vraag: die wordt gestaag omlaag bijgesteld, terwijl de verwachtingen voor de productie nog steeds omhoog gaan. Richie ziet het daarom somber in voor de olieprijs, die volgens hem eerder onder 60 dollar zal gaan dan boven 90 dollar.

Intussen steeg de olieprijs nadat China maandag meer stimulering aankondigde terwijl ook de mogelijkheid van een Israëlische tegenaanval op Iran de gemoederen blijft beroeren.   

Vorige week daalde de olieprijs na berichten dat Israël de Amerikaanse regering heeft beloofd om geen nucleaire of energiecentrales in Iran te zullen bestoken. Volgens Richey blijft het conflict “de olifant in de kamer” voor oliehandelaren. Dat Israël vergelding heeft beloofd voor de raketaanval van Iran begin oktober is een “wildcard” om in de gaten te houden, die de olieprijs kan laten oplopen, aldus het Sevens Report. 

Volgens statistieken over productie van ruwe olie, raffinage en importen, kreeg de Chinese oliemarkt in september 930.000 vaten per dag meer binnen dan er verbruikt werd, becijferde Carsten Fritsch va Commerzbank. Dat is de helft minder dan in augustus maar de Chinese markt blijft kwetsbaar, denkt hij.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.