Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Omzet en marges Randstad onder druk

Omzet en marges Randstad onder druk
22 okt 2024 om 07:16

Randstad heeft in het derde kwartaal de omzet en de marges onder druk zien staan. Dit bleek dinsdag uit cijfers van de uitzendorganisatie.

“De uitdagende macro-economische omstandigheden hielden aan”, zei CEO Sander van ’t Noordende in een commentaar.
De topman kondigde dinsdag ook de overname van het Nederlandse Zorgwerk aan voor 323 miljoen euro. Daarmee wil Randstad de positie in de gezondheidszorg versterken. Zorgwerk was in 2023 goed voor een omzet van 206 miljoen euro. De toezichthouder moet nog groen licht geven voor de acquisitie.
De omzet daalde op jaarbasis met 3,9 procent naar 6,0 miljard euro. Analisten die bijdroegen aan de consensus hadden ook gerekend op 6,0 miljard euro.
De autonome omzet per gewerkte dag daalde met 5,9 procent ten opzichte van een jaar geleden. De verwachting was een afname met 5,6 procent.
De brutomarge daalde op jaarbasis van 20,6 naar 19,5 procent, waar de consensus rekende op een afname tot 19,9 procent. Op kwartaalbasis was dit ook een kleine verslechtering. In het tweede kwartaal lag de marge op 19,8 procent. Randstad gaf bij de halfjaarcijfers nog aan te rekenen op een licht hogere marge op kwartaalbasis.
Verder meldde Randstad een daling van de operationele kosten met 5 procent op jaarbasis.
De onderliggende EBITA kwam uit op 196 miljoen euro. Dat was een jaar eerder 273 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op een daling tot 192 miljoen euro. De bijbehorende marge daalde zo van 4,4 naar 3,3 procent, hetgeen nipt meer is dan de 3,2 procent waarop de markt rekende.
De nettowinst daalde op jaarbasis van 170 naar 106 miljoen euro. Hier was gerekend op 130 miljoen euro.
Outlook
Dinsdag meldde Randstad verder dat de eerste weken van oktober “een stabiel volume” lieten zien op kwartaalbasis. “En we verwachten te profiteren van een eenvoudigere vergelijkingsbasis” in het vierde kwartaal.
De brutomarge zal in het laatste kwartaal onderliggend iets hoger uitvallen dan in het derde kwartaal, verwacht Randstad, en de operationele kosten zullen onderliggend min of meer stabiel zijn.
Voor heel 2024 rekenen de analisten op een omzet van 24,0 miljard euro, een autonome krimp van 3,6 procent en een EBITA-marge van 3,2 procent.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Randstad

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.