Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen lager

Europese beurzen lager
23 okt 2024 om 12:13

 De Europese beurzen noteerden woensdag rond het middaguur lager, waarbij beleggers een nieuwe reeks bedrijfscijfers verwerken en de Fed met waarschuwende woorden kwam.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index 0,1 procent tot 519,96 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,1 procent op 19.436,64 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,3 procent op 7.509,17 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,2 procent lager op 8.287,52 punten.

Beleggers wegen de waarschuwende woorden van de Federal Reserve en de laatste ontwikkelingen in de onvoorspelbare Amerikaanse presidentsverkiezingen af. Ook verwerkte de markt vanochtend weer veel cijfers, onder meer die van Deutsche Bank, die tegenvielen.

Een overwinning van Donald Trump in de verkiezingen zou de problemen in Europa kunnen verergeren, zo waarschuwden analisten van Capital Economics. Trump dreigt met hogere importheffingen, wat de export in de eurozone verder kan temperen. Trump kan bovendien de druk op Europese landen opvoeren om de handel met China te beperkten, aldus Capital Economics.

Als Trump ook nog zou besluiten om de militaire hulp aan Oekraïne te beperken, dan wordt Europa ook steeds meer gedwongen om ongunstige handelsovereenkomsten aan te gaan met Rusland, om de exporttekorten op te vangen, verwacht Capital.

Ondanks deze risico’s, kan de directe macro-economische consequentie voor Europa beperkter zijn dan sommigen vrezen als Trump president wordt, stelde Capital.

Barclays merkte verder op dat afnemende prijzen in de dienstensector zullen helpen bij het terugdringen van de kerninflatie in de eurozone, zelfs als de energieprijzen blijven stijgen.

De analisten denken dat de Europese inflatie in oktober minder hard is gestegen dan de doelstelling van 2 procent, die de Europese Centrale Bank aanhoudt. Rond de jaarwisseling kan de inflatie evenwel weer aantrekken, vanwege de hogere brandstofprijzen.

“Maar de kerninflatie kan lager uitvallen dan verwacht, nu de dienstenprijzen minder sterk stijgen”, aldus Barclays.  

Vandaag komen bedrijven zoals AT&T, Coca-Cola en Boeing met kwartaalcijfers, die mogelijk richtinggevend kunnen zijn voor de markten. Tesla en IBM rapporteren na het sluiten van de beurzen. “Er mag wat volatiliteit in de nabeurshandel en in de futuresmarkten worden verwacht”, aldus beleggingsadviseur Kevin Verstraete van Lynx.

Het muntpaar euro/dollar 1,0789. De olieprijzen liepen tot een half procent terug.

Bedrijfsnieuws

De Spaanse energiereus Iberdrola zag de nettowinst in de eerste negen maanden van dit jaar met 50 procent stijgen na recordinvesteringen in de VS en VK. Het aandeel steeg 1,3 procent, waardoor de marktwaarde van het bedrijf tot bijna een record steeg.

Lloyds handhaafde de outlook voor heel het jaar, nadat de brutowinst en opbrengsten minder hard terugvielen dan verwacht. De grootste hypotheekverstrekker van het VS boekte een brutowinst van 1,8 miljard pond in de afgelopen drie maanden tot 30 september. Een jaar eerder was dit nog krap 1,9 miljard pond. De consensus mikte evenwel op 1,6 miljard pond. Het aandeel steeg met 1,2 procent.

Swedbank steeg 5,0 procent, nadat de cijfers over het derde kwartaal meevielen op zowel omzet- als winstvlak.

Heineken won in Amsterdam 2,4 procent na cijfers, die volgens Jefferies min of meer conform verwachting waren. “Afrika was iets sterker dan verwacht, maar Azië juist wat zwakker”, zagen de analisten.

Reckitt Benckiser zag de omzet in het derde kwartaal minder hard terugvallen dan verwacht, nadat de volumedaling wat afnam. De outlook werd gehandhaafd. Het bedrijf achter merken als Dettol en Durex, boekte een omzet van 3,5 miljard pond tegen 3,6 miljard pond een jaar eerder. Het aandeel schreef 2,7 procent bij.

Roche is van plan om het dividend te verhogen, nadat de omzet in de eerste negen maanden van dit jaar steeg. De outlook voor heel het jaar werd woensdag gehandhaafd. Het aandeel daalde met 0,2 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een licht lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,1 procent lager.

De S&P 500-index sloot dinsdag een fractie lager op 5.851,20 punten en de Dow Jones index bleef vrijwel gelijk op 42.924,89 punten. Technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent tot 18.573,13 punten.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Boeing
    * *
  • Coca-Cola
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • FR40
    * *
  • Iberdrola
    * *
  • IBM (International Business Machines)
    * *
  • PORT20
    * *
  • Tesla Inc.
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.