Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen lager gesloten

Europese beurzen lager gesloten
23 okt 2024 om 18:37

 De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten, nadat kwartaalcijfers, het rentepad van de centrale banken en de Amerikaanse presidentsverkiezingen het sentiment domineerden.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,3 procent tot 518,84 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,2 procent op 19.377,62 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,5 procent op 7.497,48 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent lager op 8.258,64 punten.

Het Europees cijferseizoen valt tot nu toe tegen. Minder dan de helft van de bedrijven overtreft de winstverwachting, terwijl enkele Amerikaanse bedrijven wel sterke cijfers laten zien, merkte investment manager Simon Wiersma van ING op.

Waarschuwende woorden van de Fed over minder snelle renteverlagingen door de Fed drukten woensdag op het sentiment. Beleggers stellen dan ook hun renteverwachtingen bij.

Bovendien, “een goed draaiende Amerikaanse economie, die nog helemaal niet lijkt te landen, maakt het minder noodzakelijk voor de Fed om de rente snel verder te verlagen”, zei Wiersma.

Daarnaast kijken beleggers uit naar de presidentsverkiezingen begin november. “Beleggers prijzen voorzichtig een  overwinning van Trump in, wat een inflatoir effect zal hebben, rentes langer hoog zal houden en dus de dollar relatief sterk”, aldus Wiersma.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in oktober licht is verbeterd. De vertrouwensindex steeg van -12,9 naar -12,5.

Olie werd woensdag 1,6 procent goedkoper op 70,58 dollar per vat. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek woensdag dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gestegen/gedaald.

De euro/dollar noteerde op 1,0781. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0774 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0797 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Deutsche Bank daalde 0,9 procent, na kwartaalcijfers. De bank herhaalde zijn outlook voor heel 2024 en boekte het afgelopen kwartaal een 39 procent hogere winst op jaarbasis. Analisten spraken evenwel van teleurstellende resultaten.

De Spaanse energiereus Iberdrola zag de nettowinst in de eerste negen maanden van dit jaar met 50 procent stijgen na recordinvesteringen in de VS en VK. Het aandeel steeg 1,5 procent, waardoor de marktwaarde van het bedrijf tot bijna een record steeg.

Lloyds handhaafde de outlook voor heel het jaar, nadat de brutowinst en opbrengsten minder hard terugvielen dan verwacht. De grootste Britse hypotheekverstrekker boekte een brutowinst van 1,8 miljard pond in het afgelopen kwartaal. Een jaar eerder was dit nog krap 1,9 miljard pond. De consensus mikte evenwel op 1,6 miljard pond. Het aandeel steeg 1,6 procent.

Swedbank steeg 5,0 procent, nadat de cijfers over het derde kwartaal meevielen op zowel omzet- als winstvlak.

Heineken won in Amsterdam 2,6 procent na cijfers, die volgens Jefferies min of meer conform verwachting waren. “Afrika was iets sterker dan verwacht, maar Azië juist wat zwakker”, zagen de analisten.

Reckitt Benckiser zag de omzet in het derde kwartaal minder hard terugvallen dan verwacht, nadat de volumedaling wat afnam. De outlook werd gehandhaafd. Het bedrijf achter merken als Dettol en Durex, boekte een omzet van 3,5 miljard pond tegen 3,6 miljard pond een jaar eerder. Het aandeel schreef 4,0 procent bij in Londen.

Roche is van plan om het dividend te verhogen, nadat de omzet van de farmaciereus in de eerste negen maanden van dit jaar steeg. De outlook voor heel het jaar werd woensdag gehandhaafd. Het aandeel steeg met 1,8 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent lager op 5.810,65 punten. De Dow Jones index daalde 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,0 procent in het rood.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.