Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Heineken beloond in rode AEX

Heineken beloond in rode AEX
23 okt 2024 om 17:56

 De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten, na goed ontvangen cijfers van Heineken en een minder positieve reactie op resultaten van AkzoNobel.  

De AEX daalde met 0,9 procent tot 889,97 punten.

Beleggingsadviseur Kevin Verstraete van Lynx zag wat druk op aandelen na een stijging van de rentes op de obligatiemarkten. De Amerikaanse tienjaarsrente piekte al even boven de 4,25 procent. 

“Sterke economische data en terugkerende inflatievrees hebben geleid tot een stijging van de lange rente.”

Strateeg Frank Vranken van Edmond de Rothschild sluit een verdere stijging van de rentes op de obligatiemarkten niet uit. “Met de huidige beleidsrente van 5 procent in de VS, blijft het monetair beleid daar restrictief en zal de inflatie verder drukken”, aldus Vranken. “Tenzij Donald Trump in het Witte Huis komt en de importtarieven verhoogt. Dat is een recept voor een hogere inflatie.”

De FedWatch Tool van CME laat zien dat de markt de kans op 91 procent inschat dat de Fed in november nog eens een verlaging doorvoert van 25 basispunten. “De markten geven echter slechts een kans van ongeveer 1 op 3 dat de Fed zal volgen met nog een verlaging in december”, aldus de expert van Lynx.

Economisch nieuws was er over het consumentenvertrouwen in de eurozone, dat in oktober nog weinig verbetering liet zien, net als in de voorgaande maanden. De bestaande woningverkopen in de VS lieten ook een daling zien in september, bleek woensdag.

De Amerikaanse beurzen stonden lager, na cijfers van AT&T, Boeing en Coca-Cola. Alleen AT&T stond hoger, ondanks een grote afwaardering, maar Boeing bleef miljarden verliezen, terwijl McDonald’s kampt met een E.coli-uitbraak en ook frisdrankreus Coca-Cola kreeg de handen niet op elkaar.

Techreuzen Tesla en IBM rapporteren na het sluiten van de beurzen. “Er mag wat volatiliteit in de nabeurshandel worden verwacht”, volgens Verstraete.

Het muntpaar euro/dollar noteerde 1,0781. De dollar blijft aansterken dat kan zowel volgens ING en Rabobank nog wel even doorgaan, omdat de verwachtingen voor renteverlagingen in de VS verder afnemen, terwijl de Europese economie blijft kwakkelen.

De olieprijzen daalden 1,5 procent nadat bleek dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week met 5,5 miljoen vaten zijn gestegen. 

Stijgers en dalers

Bierreus Heineken blonk uit na kwartaalcijfers, met meevallende volumes in Europa en Afrika. Per saldo waren de cijfers volgens Jefferies min of meer conform verwachting. “Afrika was iets sterker dan verwacht, maar Azië juist wat zwakker”, zagen de analisten. Het aandeel steeg 2,6 procent.

AkzoNobel gaf 3,5 procent prijs, na kwartaalcijfers die nipt tekortschoten op de verwachtingen van analisten. JPMorgan sluit niet uit dat de analistenconsensus licht neerwaarts moet worden bijgesteld.

DSM-Firmenich sloot hoger en Randstad lager.

Unilever was een sterke daler, in aanloop naar de kwartaalcijfers morgenochtend. Analisten rekenen op 4,2 prcent omzetgroei, dankzij hogere volumes en ondanks licht lagere prijzen. Het bedrijf heeft besloten om de ijsdivisie te verhuizen van Rotterdam naar Amsterdam, aldus Bloomberg. Of het zal worden verkocht of wellicht een aparte beursnotering krijgt, is nog ongewis. Het aandeel leverde 2,3 procent in.

Maaltijdbezorger Just Eat won in de AMX 3,3 procent.  Metallurgisch specialist AMG verloor daarentegen 4,4 procent. 

Allfunds sloot 1 procent hoger na cijfers, die vanochtend eerst nog negatief werden ontvangen. Allfunds verwelkomde in het derde kwartaal meer klanten, maar zag wel de omzetontwikkeling bij abonnementen vertragen, zo merkten analisten van UBS op.

Ebusco steeg bij de kleinere aandelen 5 procent. Morgen staat een update van de bussenbouwer uit Deurne gepland. Avantium maakte een koersval van 11 procent. Ook TomTom moest het ontgelden en sloot 4 procent lager.

CVC Capital Partners daalde met 1,4 procent. Het private equity-bedrijf zou samen met onder meer GBL azen op een overname van het Duitse Orthomol.

Tussenstanden Wall Street

De S&P500-index daalde rond sluitingstijd in Amsterdam 0,7 procent.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.