Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Koersval McDonald’s verwacht op lichtrood Wall Street

Koersval McDonald’s verwacht op lichtrood Wall Street
23 okt 2024 om 14:49

 De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een licht lagere opening tegemoet, waarbij McDonald’s de aandacht trekt na een E. coli-uitbraak in diverse restaurants van de fastfoodketen.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor opening tot 0,2 procent in het rood.

De lagere koersen volgen op twee verliesdagen op rij voor de S&P 500. Dit is sinds begin september niet meer gebeurd. Beleggers houden er rekening mee dat de Federal Reserve de rentes in een wat lager dan verwacht tempo zal verlagen.

Beleggers maken zich enigszins zorgen dat de aanstaande presidentsverkiezingen in de VS de problemen rond de begrotingstekorten in het land onderstrepen en zelfs verergeren.

De tienjaarsrente koerste ondertussen op het hoogste niveau sinds eind juli, na een stijging van meer dan 60 basispunten in slechts vijf weken.

Een deel van de stijging kan volgens analisten worden toegeschreven aan de teruggeschroefde verwachtingen in de markt over het aantal renteverlagingen door de Federal Reserve, na beter dan voorziene macro-economische cijfers, waaronder cijfers over de arbeidsmarkt en de detailhandelsverkopen.

Maar ook het feit dat de zogeheten term premie positief is geworden, draagt volgens analisten bij aan de hogere rente. Dit is de compensatie die beleggers eisen voor het risico dat inflatie, groei en overheidsbeleid de rente over tijd verandert. De positieve premie zou gelinkt zijn aan de zorgen over de overheidsinvesteringen in het licht van de opkomende presidentsverkiezingen.

“De term premie heeft betrekking op veel factoren, waaronder vraag en aanbod op de obligatiemarkt, de verwachtingen voor het monetaire beleid van centrale banken en de kans op toekomstige inflatiedruk”, aldus analisten van LPL Financial. “Maar daarnaast is een gestegen term premie een indicatie dat markten een hoger begrotingstekort verwachten in de VS, afhankelijk van de verkiezingsuitslag.”

Het muntpaar euro/dollar 1,0789. De olieprijzen liepen tot een half procent terug.

Bedrijfsnieuws

Enphase Energy maakte voorbeurs een koersval van meer dan 16 procent, nadat de winst en omzet in het derde kwartaal terugliep, vooral vanwege een vertraging in de vraag vanuit Europa.

De Quarter Pounder-hamburgers van McDonald’s worden in de VS in verband gebracht met de dodelijke E. coli-bacterie. Er zouden tientallen zieken zijn en ook een dode na het eten van de hamburger. Het aandeel verloor voorbeurs 7 procent.

Starbucks’ nieuwe CEO is van plan om het roer om te gooien, na een scherpe terugval van de resultaten in de belangrijkste markten voor het concern. De outlook voor 2025 werd door de koffieketen ingetrokken. Het aandeel daalde voorbeurs met krap 4 procent.

Coca-Cola heeft opnieuw de outlook voor het hele boekjaar iets verhoogd. Voor 2024 voorspelt Coca-Cola nu een autonome omzetgroei van circa 10 procent, waar het bij de vorige kwartaalupdate nog uitging van 9 tot 10 procent. Dat was toen ook al een verhoging van de eerdere doelstelling van 8 tot 9 procent groei. Het aandeel daalde met 2,5 procent.

AT&T heeft in het derde kwartaal verlies geboekt, door een grote afboeking op het onderdeel zakelijke vaste lijnen, waar de vraag sneller dan verwacht afnam. Het aandeel steeg voorbeurs krap drie procent.

Boeing heeft in het derde kwartaal het grootste kwartaalverlies sinds 2020 geleden, toen de coronapandemie het vliegverkeer lamlegde. De resultaten zijn geen verrassing, nadat Boeing eerder deze maand al met voorlopige cijfers kwam en aankondigde maar liefst 17.000 banen te gaan schrappen. Het aandeel verloor voorbeurs krap een procent.

Tesla en IBM rapporteren na het sluiten van de beurzen. “Er mag wat volatiliteit in de nabeurshandel worden verwacht”, aldus beleggingsadviseur Kevin Verstraete van Lynx. 

Slotstanden

De S&P 500-index sloot dinsdag een fractie lager op 5.851,20 punten en de Dow Jones index bleef vrijwel gelijk op 42.924,89 punten. Technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent tot 18.573,13 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.