Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Besi en Unilever blikvangers in groene AEX

Besi en Unilever blikvangers in groene AEX
24 okt 2024 om 17:55

 De Amsterdamse beurs is donderdag hoger geëindigd. De AEX steeg 0,7 procent op 895,90 punten.

Beleggers reageerden positief op cijfers van Besi, en ook Unilever zag de kwartaalupdate flink beloond worden.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING houdt het Europese cijferseizoen evenwel “niet over”, met een wisselvallige start.

Ongeveer 42 procent van de bedrijven uit de MSCI Europe-index heeft tot nu toe de verwachtingen overtroffen, terwijl 34 procent de verwachtingen heeft gemist, aldus ING. “Wij zijn nog steeds niet enthousiast over Europese aandelen.”

In de VS verloopt het cijferseizoen vooralsnog beter. Tesla presenteerde woensdagavond sterke cijfers en een optimistische outlook. Topman Elon Musk rekent voor 2025 op een groei van 20 tot 30 procent van het aantal geleverde voertuigen. Daarbij ligt de focus op goedkopere auto’s.

Het aandeel Tesla steeg donderdag met 18,6 procent.

Beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx noemde Tesla een “lichtpuntje”, nu de mondiale beurzen meer onder druk staan, terwijl de obligatierentes oplopen. Vooral techaandelen werden daardoor geraakt in de afgelopen dagen. De Amerikaanse tienjaarsrente en tweejarige variant noteerden donderdag licht lager, net als de rente op de tienjarige Duitse Bund.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor de samengestelde inkoopmanagersindices uit de eurozone en VS. De industrie in de eurozone kromp in oktober in een iets lager tempo, maar de groei in de dienstensector vertraagde ook.

“De eurozone zit een beetje vast”, zei econoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank in een toelichting. “Het is de tweede maand op rij dat de economie marginaal krimpt.”

“Op dit moment is het onduidelijk of we een verdere verslechtering zullen zien of een verbetering op korte termijn”, aldus de econoom. Volgens analisten van Nomura is de marktverwachting voor renteverlagingen van 50 basispunten door de ECB gestegen na de PMI-data.

In de VS kromp de industrie in oktober minder hard, terwijl de dienstensector juist iets meer aantrok dan in september. En dus houdt de economische opleving in de VS ook in het vierde kwartaal aan, volgens econoom Chris Williamson van S&P Global, maar er is wel meer onzekerheid rond de verkiezingen.

De euro/dollar handelde rond het slot op 1,0804. De olieprijzen stegen donderdag aanvankelijk met meer dan twee procent, maar richting het Europese slot daalden de prijzen met 0,7 procent. De markt blijft klem zitten tussen aanvoerrisico’s in verband met de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten en de zorgen over de vraag, zeiden grondstoffenanalisten van ING.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Unilever na cijfers aanvankelijk aan kop met een aardige winst, maar uiteindelijk moest het de koppositie aan Besi laten. Unilever won 2,9 procent en Besi zo’n beetje het dubbele: 5,7 procent.

De sterke onderliggende groei van Unilever van 4,5 procent in het derde kwartaal was “nuttig”, na recente zorgen over India en Indonesië, maar als de ijsdivisie wordt weggelaten, dan ziet het plaatje er minder rooskleurig uit, stelde zakenbank Jefferies.

Besi opende nog lager maar wist gedurende de dag steeds hoger te koersen. De eigen outlook werd gehaald, maar de verwachting voor het lopende vierde kwartaal is tegenvallend, zo stelde Degroof Petercam. Ook de orderinstroom was zwakker dan voorzien. ASMI won 0,8 procent en ASML steeg met 0,4 procent.

AkzoNobel, dat woensdag al 3,5 procent verloor na het openen van de boeken, leverde vandaag nog eens 1,7 procent in. DSM-Firmenich daalde met 2,2 procent.

Financials kenden ook een mindere dag. ABN AMRO daalde met 0,5 procent en ING verloor 0,4 procent.

In de AMX was Alfen de grootste stijger met 9,3 procent, gevolgd door Allfunds dat 3,3 procent won. Aalberts kreeg een koopadvies van ING en eindigde 1,4 procent hoger. Galapagos daalde met 1,5 procent, Just Eat Takeaway verloor 1,6 procent en Basic-Fit leverde 2,8 procent in.

In de AScX won Acomo na cijfers 4,5 procent, terwijl Pharming na cijfers juist 10,7 procent verloor. CEO Sijmen de Vries van Pharming stapt na zestien jaar op.

Fastned won 2,4 procent en Avantium daalde met nog eens 3,3 procent.

Ebusco maakte nog maar eens een koersval van circa 20 procent, voordat de handel in het aandeel werd stilgelegd in afwachting van nieuws over een claimemissie. Tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering stemden de aandeelhouders daarmee in. Woensdagavond bleek dat een rechtszaak tegen Qbuzz is verloren, waardoor de toekomst van de bussenbouwer uit Deurne nog onzekerder is geworden. Ebusco hoopt met de claimemissie het voortbestaan te kunnen zeker stellen. Donderdag werd ook bekend dat na afronding van de claimemissie de CFO vertrekt.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen overwegend licht lager. De Nasdaq won 0,3 procent.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Ebusco

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.