Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen leveren winst bijna in na serie aan bedrijfscijfers

Europese beurzen leveren winst bijna in na serie aan bedrijfscijfers
24 okt 2024 om 18:39

 De Europese beurzen zijn donderdag dicht bij huis gebleven, nadat de winsten van eerder op de dag bijna verdampten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg uiteindelijk fractioneel op 518,98 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,3 procent op 19.443,00 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een bescheiden plus van 0,1 procent op 7.503,28 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,1 procent hoger op 8.269,38 punten.

Naast een flink aantal kwartaalcijfers, die per saldo meevielen, hielden beleggers zich donderdag bezig met het rentebeleid van de centrale banken en werd de hoop gevoed op snellere renteverlagingen in Europa.

De gouverneur van de Italiaanse centrale bank, Fabio Panetti, zei dat de ECB mogelijk verder moet gaan met zijn renteverlagingen dan het niveau van een neutrale rente, om de economie daadwerkelijk een impuls te geven. Vorige week werd de rente voor de tweede vergadering op rij verlaagd tot 3,25 procent.

Philip Lane, hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, voegde daaraan toe dat de recente stroom van “relatief zwakke economische data” in de eurozone “vragen oproept over de herstelvooruitzichten van het blok”.

Economische cijfers wezen vanochtend opnieuw op een lagere activiteit bij bedrijven in de eurozone, vooral in Duitsland en Frankrijk, terwijl andere landen juist een sterkere groei lieten zien in oktober. “De eurozone zit een beetje vast”, zei econoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. “Het is de tweede maand op rij dat de economie marginaal krimpt.”

Waar de situatie in Frankrijk verslechterde, was er een kleine verbetering in Duitsland, hoewel daar nog altijd sprake is van krimp, aldus De la Rubia. “Op dit moment is het onduidelijk of we een verdere verslechtering zullen zien of een verbetering op korte termijn.”

Een vat Brentolie werd op het Europese slot 0,9 procent goedkoper op 74,29 dollar per vat. Eerder op de dag stegen de olieprijzen nog. Die eerdere winst was vooral het gevolg van de aanhoudende geopolitieke spanningen.

De rentes aan beide kanten van de oceaan zakten wat terug na de recente stijgingen en de euro/dollar noteerde licht hoger op 1,0802. Swissquote Bank verwacht evenwel dat de euro onder druk kan komen tegen de dollar, als de ECB de rentes in een hoger tempo gaat verlagen. De Federal Reserve lijkt tegelijkertijd juist de rentes in een lager dan voorzien tempo te gaan verlagen.

Stijgers en dalers

In Frankfurt steeg Beiersdorf met 2,8 procent na goede cijfers en handhaving van de verwachtingen voor 2024, terwijl Porsche AG zelfs 3,1 procent kon bijschrijven. Rheinmetall won 2,3 procent en Volkswagen 2,1 procent.

Deutsche Bank en Symrise beleefden een minder dag en verloren 2,4 en 3,0 procent. Dit terwijl Symrise met een solide update kwam.

In Parijs was Renault de grote uitblinker. Het aandeel kon 4,7 procent bijschrijven na meevallende cijfers. Danone sloot 2,8 procent hoger, ook na beter dan verwachte cijfers.

Luxebedrijven zoals LVMH, Kering en Hermes wisten ook winsten op de borden te zetten na de meevallende resultaten van Hermes, die ondanks de tegenwind vanuit China nog prima cijfers wist te overleggen.

Michelin verloor daarentegen ruim 8 procent nadat het bedrijf de outlook voor 2024 had verlaagd. Echter was het grootste verlies voor Edenred, dat maar liefst 14,7 procent verloor. Dit nadat het bedrijf meldde dat de omzet in het derde kwartaal beneden de marktverwachtingen lag en verlaagde het bedrijf ook nog zijn verwachtingen.

De aandelen van Barclays stegen met meer dan 4 procent nadat de Britse bank beter dan verwachte resultaten over het derde kwartaal rapporteerde.

Daarentegen daalde de aandelen van vermogensbeheerder Abrdn met ruim 11 procent nadat bekend werd dat het bedrijf zo’n 3 miljard Britse pond aan uitstroom van beheerde gelden registreerde.

In Amsterdam was Besi de grootste stijger met een winst van 5,7 procent, ondanks een toch wat tegenvallende orderinstroom. Unilever werd beloond voor de goede cijfers en won 2,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Europese beurzen liet Wall Street een verdeeld beeld zien, waarbij de Dow-Jones daalde, de S&P 500 licht onder druk stonf en de Nasdaq beperkt profiteerde van de 17 procent koerswinst van Tesla, met slechts een lichte stijging.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.