Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Olieprijzen licht gedaald

Olieprijzen licht gedaald
24 okt 2024 om 21:12

 De olieprijzen zijn donderdag licht gedaald over de zorgen dat de trage economische groei in Europa de vraag naar energie zou kunnen verminderen en omdat de onzekerheid rond het conflict in het Midden-Oosten handelaren gespannen hielden in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Bij een settlement van 70,19 dollar werd een vat West Texas Intermediate op dagbasis 0,8 procent goedkoper. De prijs voor een vat Brentolie daalde met 0,8 procent naar 74,38 dollar.

Ruwe olie is momenteel in een nerveuze, afwachtende modus beland. Maar grote risico’s voor de olieprijs blijven toenemen. Dat stelde Ole Hansen, grondstoffen specialist bij Saxo.

Naast het stimuleringsnieuws uit China blijft het belangrijkste korte termijn risico voor de prijzen gerelateerd aan ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Met name de impact van een verwachte Israëlische aanval op Iran als vergelding voor de raketaanval van 1 oktober, toen Iran bijna 200 ballistische raketten afvuurde op Israëlische doelen. Een dergelijke aanval kan leiden tot verdere destabilisatie. Als de energie-infrastructuur van Iran beschadigd raakt, verhoogt dit het risico op leveringsproblemen vanuit een regio die goed is voor ongeveer een derde van de wereldproductie.

Ondertussen zijn de neerwaartse risico’s meervoudig. De aanstaande Amerikaanse verkiezingen worden steeds meer een gebeurtenis die de risicobereidheid op alle markten kan beïnvloeden. De laatste peilingen versterken het vooruitzicht van een ‘Red Sweep’ op 5 november, waarbij de Republikeinse partij uiteindelijk zowel het Witte Huis als het Congres kan controleren.

Dit scenario roept zorgen op over buitensporige overheidsuitgaven. Inflatieangsten worden aangewakkerd. Als gevolg hiervan ziet Hansen momenteel dat de verwachtingen voor Amerikaanse renteverlagingen naar beneden worden bijgesteld, terwijl de koersen van staatsobligaties en de dollar omhoogschieten. Dit zijn allemaal ontwikkelingen die, samen met Trumps heffingen op importen uit China en andere landen, de economische groei en daarmee de vraagvooruitzichten in zowel de VS als China kunnen dempen.

Naast de zorgen over de vraag, moet de markt ook omgaan met het vooruitzicht dat OPEC+ vanaf december weer vaten aan de markt toevoegt. Als reactie op de dalende prijzen heeft OPEC+ sinds november 2020 herhaaldelijk de productie verlaagd om stabiele en hoge prijzen te ondersteunen. Hoewel stabiliteit tot voor kort met succes werd bereikt, is het hogere prijsdoel mislukt, vanwege onder meer een grote terugval in de groei van de Chinese vraag naar olie.

De komende maanden wordt de koers bepaald door een aantal belangrijke ontwikkelingen, zoals de impact van de verkiezingsuitslag in de VS, het tempo van de elektrificatie, de impact van tariefverlagingen op de economische activiteit en het vermogen van OPEC om productiestijgingen te beheren zonder de prijzen te verlagen. En, niet in de laatste plaats, de ontwikkelingen op het geopolitieke front.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.