Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Valuta: euro trekt aan na Duitse cijfers

Valuta: euro trekt aan na Duitse cijfers
24 okt 2024 om 12:04

 De euro trok donderdag aan, nadat de Duitse obligatierentes stegen na macrocijfers uit Duitsland die de verwachtingen overtroffen.

De samengestelde inkoopmanagersindex in Duitsland steeg in oktober tot 48,4 tegen 47,5 in september. Economen geraadpleegd door The Wall Street Journal hielden rekening met een stand van 47,6. Daarmee was dus nog wel sprake van krimp.

De Duitse tienjaarsrente steeg tot 2,278 procent na de cijfers tegen 2,269 procent eerder in de ochtend. De euro steeg van 1,0772 voor de cijfers tot 1,0797 erna. De Duitse cijfers volgden op zwakker dan voorziene Franse data, die de euro juist even onder druk zetten.

Swissquote Bank verwacht dat de euro onder druk kan komen tegen de dollar, als de Europese Centrale Bank de rentes in een hoger tempo gaat verlagen. De Federal Reserve lijkt tegelijkertijd juist de rentes in een lager dan voorzien tempo te gaan verlagen.

Mario Centeno van de ECB zei dat de centrale bank de rentes met 50 basispunten kan verlagen als de arbeidsmarkt verzwakt en de inflatie verder terugloopt. ECB-bestuurder Olli Rehn stelde bovendien dat de verwachtingen voor de economische groei in de eurozone is verzwakt, terwijl collega François Villeroy waarschuwde voor een te trage verruiming van het monetaire beleid.

“De eurozone zit een beetje vast”, zei econoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank naar aanleiding van voorlopige cijfers over de Europese dienstensector en industrie. “Het is de tweede maand op rij dat de economie marginaal krimpt.”

Waar de situatie in Frankrijk verslechterde, was er een kleine verbetering in Duitsland, hoewel daar nog altijd sprake is van krimp, aldus De la Rubia.

“Op dit moment is het onduidelijk of we een verdere verslechtering zullen zien of een verbetering op korte termijn.”

Op woensdag koerste de euro nog tegen het laagste niveau in zestien weken aan op 1,0761. 


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.