Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street verdeeld gesloten na serie aan bedrijfscijfers

Wall Street verdeeld gesloten na serie aan bedrijfscijfers
24 okt 2024 om 22:20

 De Amerikaanse beurzen zijn donderdag verdeeld gesloten, terwijl Tesla de show stal met een winst van meer dan 22 procent.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,2 procent tot 5.809,86 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 42.374,36 punten en de Nasdaq noteerde 0,8 procent hoger op 18.415,49 punten.

De Dow Jones Index daalde donderdag omdat hogere rentetarieven en matige winsten druk bleven uitoefenen op de aandelen, terwijl Tesla de boedel redde bij de andere indices met een winst van meer dan 20 procent.

Beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx noemde Tesla een “lichtpuntje”, nu de mondiale beurzen de afgelopen tijd meer onder druk staan. Woensdag verloor Wall Street nog aardig terrein, terwijl de obligatierentes opliepen. Vooral techaandelen werden toen geraakt.

Ongeveer 170 bedrijven uit de S&P 500 hebben tot nu toe kwartaalresultaten gepubliceerd, maar hun winsten voldoen per saldo nog niet aan de verwachtingen. Het gemengde groeipercentage duidt op een algehele winstgroei van de S&P 500 van ongeveer 3,4 procent ten opzichte van de periode vorig jaar, terwijl er op meer werd gerekend.

Maar deze week kwam de druk op de aandelenmarkt vooral uit de rentehoek, waarbij sinds begin oktober de tweejarige in de VS met ongeveer 50 basispunten is gestegen, nadat de Fed zelf de rente medio september met 50 basispunten had verlaagd.

Uit de recente notulen bleek ook een verdeeld beeld onder de leden. Ze waren het er echter wel over eens dat er waarschijnlijk meer renteverlagingen zullen volgen. Het beleidscomité was echter verdeeld in twee kampen over het tempo en de omvang van de te nemen stappen.

Sommige functionarissen waarschuwden tegen het “te laat en te weinig” verlagen van de rente, omdat dit de arbeidsmarkt zou kunnen schaden. Tegelijkertijd stelden andere functionarissen dat het “te vroeg of te veel” verlagen van de rente de inflatie zou kunnen vertragen of juist weer zou kunnen versnellen.

Desondanks is er volgens de CME FedWatch tool een 95 procent kans dat de Fed in november de rente met 25 basispunten verlaagd. Voor december houdt meer dan 70 procent van de ondervraagden rekening met opnieuw een verlaging van 25 basispunten, wat dan het officiële rentetarief op 4,25-4,50 procent zal brengen.

De tweejarige rente noteerde donderdag wat lager op 4,07 procent en de tienjarige variant noteerde op 4,21 procent.

Er was donderdag ook macro-economisch nieuws. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS kwam afgelopen week uit op 227.000, een daling van 15.000. Gerekend werd op een stijging van 242.000 naar 245.000.

De Chicago Fed toonde in de maand september een sterkere krimp, na een neerwaartse herziening voor het cijfer van augustus. De index daalde van -0,01 tot -0,28.

De Amerikaanse industrie is in oktober minder hard gekrompen, terwijl de dienstensector in dezelfde maand juist iets harder groeide. Dit bleek uit voorlopige cijfers van S&P Global. “In oktober bleef de bedrijfsactiviteit in een bemoedigend en solide tempo groeien, waardoor de economische opleving die tot nu toe in het jaar werd geregistreerd, tot in het vierde kwartaal aanhield”, zei Chris Williamson van S&P Global.

“Bedrijven blijven wel voorzichtig met het aannemen van personeel, wat leidde tot een derde maand van bescheiden loonsverlagingen”, aldus Williamson, die daarbij wees op zorgen en onzekerheid rond de verkiezingen.

Er werden in september wel meer huizen verkocht, maar stegen ook de prijzen. Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen steeg in september met 4,1 procent op maandbasis tot 738.000 stuks. Op jaarbasis is dit een stijging met 6,3 procent. De gemiddelde prijs van de verkochte nieuwe eengezinswoningen steeg naar 501.000 dollar. Een maand eerder was dit 492.700 dollar.

Een vat WTI-olie zakte gedurende de handel verder weg en noteerde 0,8 procent lager op 70,19. Eerder op de dag werd er nog boven de 72 dollar per vat gehandeld. De markt blijft klem zitten tussen aanvoer risico’s in verband met de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten en aanhoudende zorgen over de vraag, aldus Warren Patterson en Ewa Manthey van ING.

De euro/dollar noteerde licht hoger op 1,0828. Swissquote Bank verwacht evenwel dat de euro onder druk kan komen tegen de dollar, als de ECB de rentes in een hoger tempo gaat verlagen. De Federal Reserve lijkt tegelijkertijd juist de rentes in een lager dan voorzien tempo te gaan verlagen.

Stijgers en dalers

Tesla behaalde in het derde kwartaal een aangepaste winst per aandeel van 0,72 dollar, waar de markt rekende op 0,58 dollar. De omzet lag met 25,2 miljard dollar wel licht onder de verwachting, maar de outlook werd positief ontvangen. De groeiverwachting die Musk uitsprak zou een aanzienlijke verbetering zijn ten opzichte van de krimp van ongeveer 6 procent, gemeten over de eerste drie kwartalen dit jaar. Beleggers reageerden zeer enthousiast en zette het aandeel ongeveer 22 procent hoger.

Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild is het moeilijk te zeggen hoe winstgevend de goedkopere modellen zullen zijn. “En laten we ook niet vergeten dat een groot deel van de winst van Tesla afkomstig is van de verkoop van wettelijke koolstofkredieten aan andere autofabrikanten”, aldus de beleggingsstrateeg. Sinds 2009 genereerde Tesla al meer dan 9 miljard dollar uit de verkoop hiervan. “Maar naarmate andere concurrenten zich meer en meer op de EV-markt begeven, zullen ze minder nodig hebben. Hoe dan ook, het kopen van Tesla-aandelen blijft een sprong in het diepe”, volgens Vranken.

IBM zakte maar liefst 6,2 procent. Het bedrijf heeft het afgelopen kwartaal de aangepaste winstverwachtingen overtroffen, maar de omzet stelde teleur.

Na de zwakke kwartaalcijfers over het derde kwartaal leverde Boeing woensdag 1,2 procent in. Donderdag noteerde de geplaagde vliegtuigbouwer opnieuw 1,8 procent in het rood, nadat bekend werd dat een voorstel om de al zes weken durende staking onder tienduizenden personeelsleden te beëindigen, door de vakbond is afgewezen. Zo’n 64 procent van de leden stemde tegen een loonsverhoging van 35 procent, verspreid over vier jaar.

American Airlines heeft in het derde kwartaal de verwachtingen overtroffen en zag ruimte om de outlook voor heel het jaar te verhogen. Het aandeel daalde toch met bijna 0,4 procent.

UPS steeg ruim 5 procent. Het bedrijf rapporteerde voorbeurs een beter dan verwachte omzet en dat was voor het eerst in twee jaar. Ook de aangepaste winst was beter dan verwacht, terwijl de outlook iets werd aangescherpt.

Harley-Davidson daalde met ongeveer 6 procent en heeft de omzet in het afgelopen kwartaal zoals verwacht fors zien dalen en werd somberder over de vooruitzichten

Honeywell daalde 7,2 procent, ondanks dat het de winstverwachting in het afgelopen kwartaal weliswaar wist te verslaan, maar de omzet bleef achter. Bovendien ging de outlook voor de omzet omlaag. Voor de winst werd de outlook iets naar boven bijgesteld.

Dow heeft in het derde kwartaal een lagere winst geboekt, ondanks dat de omzet licht steeg, vooral dankzij betere prestaties in Noord-Amerika en Canada, terwijl in Europa en China nog geen sprake was van duidelijk herstel. Daarom kondigde het bedrijf donderdag een strategische herziening aan van bepaalde activa in Europa. De winst was in het derde kwartaal conform de verwachting, terwijl de omzet beter was dan verwacht. Het aandeel daalde 1,0 procent

McDonald’s herstelde donderdag 1,0 procent, na een koersval van 5 procent op woensdag in reactie op een E.coli-uitbraak bij restaurants in de VS.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.