Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Tech op winst op verdeeld Wall Street

Tech op winst op verdeeld Wall Street
25 okt 2024 om 19:30

 De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag verdeeld met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 steeg 0,3 procent op 5.827,90 punten en de Nasdaq noteerde 1,0 procent hoger op 18.603,16 punten. De Dow Jones index verloor 0,4 procent op 42.187,04 punten.

Daarmee lijkt er een redelijk positief einde te komen aan een moeizame week, waarin met name de Dow klappen op moest vangen na slechte cijfers van Boeing en IBM, terwijl de Nasdaq juist stand hield na sterke resultaten van Tesla.

Volgende week komen meer Magnificent Seven-aandelen met kwartaalcijfers, namelijk Meta, Microsoft en Alphabet.

Ondertussen geven Amerikaanse macrocijfers volgens investment manager Simon Wiersma van ING weinig aanleiding “om snelle renteverlagingen door de Fed te verwachten.”

Die onzekerheid zorgde afgelopen week al voor oplopende rentes. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 4,219 procent en daarmee op weekbasis bijna 14 basispunten hoger, terwijl de tweejarige variant afgelopen week met ruim 12 basispunten steeg naar 4,087 procent.

De terughoudendheid op de beurzen neemt ook toe met nog zo’n anderhalve week tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen, aldus Wiersma. 

Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild wees op een ‘red sweep’, oftewel Donald Trump die president wordt en de Republikeinen die het Congres in handen krijgen.

“De markten zien dit als inflatoir en een groter geopolitiek risico. Om nog maar te zwijgen van de budgettaire terugslag”, zei de beleggingsstrateeg. Het zou wel positief zijn voor de goudprijs. Die noteerde vrijdag op bijna 2.753 punten. 

“Natuurlijk heeft een brede overwinning van Trump ook andere gevolgen. Het is slecht voor obligaties, het is slecht nieuws voor de EU-handel en voor China, maar het pleit ervoor om long tech te blijven”, aldus Vranken.

Op macro-economisch vlak was er vrijdag aandacht voor de orders voor duurzame goederen in de VS. Die daalden in september met 0,8 procent, net als in augustus, waar een afname van 1,0 procent was voorzien.

Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan steeg in oktober onverwacht, terwijl de inflatieverwachting op de korte termijn stabiliseerde op 2,7 procent.

De euro/dollar handelde vrijdagavond licht lager op 1,0803, terwijl de olieprijzen met meer dan 2 procent stegen.

Bedrijfsnieuws

Tesla, dat donderdag circa 22 procent won na sterke cijfers en een positieve outlook van topman Elon Musk, noteerde vrijdag 2,6 procent hoger. 

“Inmiddels weten we ook dat we niet alles moeten geloven wat Musk vertelt. Hij belooft regelmatig meer dan hij waarmaakt”, aldus Wiersma.

Een andere techreus, Nvidia, won 1,8 procent. In de Dow stonden financials als Goldman Sachs onder druk en leverden ook Boeing en IBM opnieuw in.

Colgate-Palmolive heeft het afgelopen kwartaal een hogere omzet en winst geboekt. De outlook werd iets aangescherpt. Het aandeel verloor toch 3,7 procent.

Aandelen van Capri Holdings, de eigenaar van luxemerk Michael Kors, daalden met dik 47 procent nadat een rechter akkoord ging met het verzoek van de Federal Trade Commission om de geplande fusie met concurrent Tapestry te blokkeren. De FTC spande in april 2024 een rechtszaak aan om de fusie van 8,5 miljard dollar te blokkeren, met het argument dat de overname de concurrentie op de markt voor goedkopere handtassen zou schaden. De aandelen van Tapestry, eigenaar van merken als Coach en Kate Spade, stegen met xxx procent.

Western Digital zag de aangepaste winst afgelopen kwartaal hoger uitkomen dan de verwachtingen van analisten, dankzij de cloudomzet die met 153 procent steeg ten opzichte van een jaar eerder. CEO David Goeckeler liet zich positief uit over AI. Het aandeel steeg ongeveer 7 procent.

Spirit Airlines, dat een faillissementsaanvraag onderzoekt, zal het personeelsbestand inkrimpen, het vluchtschema inkorten en 23 vliegtuigen verkopen voor ongeveer 519 miljoen dollar. De aandelen stegen met 16 procent.

Deckers Outdoor steeg met ruim 10 procent nadat het moederbedrijf van Hoka-sneakers en Ugg-laarzen een kwartaalomzet en winst rapporteerde die de verwachtingen van analisten overtroffen. Deckers verwacht voor dit jaar een omzetstijging van 12 procent.

Skechers daalde met 2 procent ondanks dat de omzet en winst van de schoenenretailer in het afgelopen kwartaal beter waren dan verwacht.

Coursera daalde met 9 procent nadat het online leerplatform de omzetverwachtingen voor dit jaar had verlaagd. Ook worden er banen geschrapt om kosten te besparen.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.