Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Valuta: dollarrally op pauze

Valuta: dollarrally op pauze
25 okt 2024 om 11:51

 Het verlies aan momentum in de dollarrally gisteren, lijkt niet het begin te zijn van een bredere trend. Dit zei analist Francesco Pesole van ING.

Vandaag gaf de analist aan in een rapport dat de daling van de Amerikaanse rente waarschijnlijk een normale correctie was na de recente uitverkoop van staatsobligaties, en dat lag vooral aan de lichte verzwakking van de dollar.

Kijkend naar zowel de Amerikaanse macro-economische als de politieke dynamiek kan de dollar de komende dagen goede steun blijven vinden. De laatste Amerikaanse cijfers gaven tegenstrijdige signalen over de arbeidsmarkt, waarbij de nieuwe werkloosheidsaanvragen verrassend daalden, terwijl het aantal verleningen juist steeg. Houd er rekening mee dat deze cijfers nog steeds worden beïnvloed door de recente moeilijke weersomstandigheden en daarom waarschijnlijk met een korreltje zout moeten worden genomen, aldus Pesole.

De samengestelde PMI-inkoopmanagersindex van S&P Global van gisteren liet wel een verrassende versnelling zien. Het groeiverschil tussen de VS en een in moeilijkheden verkerende eurozone blijft een belangrijk onderliggend positief thema voor de dollar en zal naar verwachting niet snel in de tegenovergestelde richting omslaan.

Het uitblijven van cruciale ontwikkelingen aan de macro-kant betekent waarschijnlijk een grotere focus op verkiezingsnieuws. De peilingen laten duidelijk zien dat de verkiezingen zeer spannend zullen worden, maar de markten en ook de kansen bij de wedkantoren neigen steeds meer in het voordeel van Donald Trump. 

Dit kan volgens ING mogelijk komen door de afgelopen twee verkiezingen, waarin Trump werd onderschat door de opiniepeilingen, maar ook aan de grotere vraag naar ‘hedging’ voor een presidentschap van Trump, dat vermoedelijk een grotere impact zal hebben als gevolg van protectionisme, belastingverlagingen, strikte migratiebeleid en risico’s voor de onafhankelijkheid van de Fed. 

Zoals besproken in dit rapport ziet Pesole zowel de opwaartse risico’s voor de dollar als een bredere impliciete historische volatiliteit die zich verspreidt naar de verkiezingsdag, aldus Pesole.

Dan is er nog de ECB waarbij het geluid voor een verlaging van 50 basispunten steeds meer tractie krijgt. Bundesbank-voorzitter Joachim Nagel werd tijdens zijn verblijf in Washington twee keer gevraagd of hij een verlaging van 50 basispunten in december zou overwegen, en beide keren ontkende hij dit niet expliciet. Dit is een perfect voorbeeld van de laatste verschuiving in de communicatie van de ECB, aldus Pesole. Nagel is namelijk een van de meest agressieve leden binnen de ECB en zou waarschijnlijk nog maar een maand geleden met een duidelijker ‘nee’ hebben geantwoord, aldus de analist.

Een overwinning van Trump en de daarmee samenhangende risico’s voor nieuwe exportheffingen zouden de balans kunnen doen kantelen naar een verlaging van 50 basispunten, tenzij gegevens duidelijk anders suggereren. 

De euro/dollar is inmiddels weer boven de 1,0800, maar Pesole betwijfelt of er veel meer ruimte is voor een herstel. Een groot renteverschil op de korte termijn en het dreigende verkiezingsrisico in de VS wijzen nog steeds op een korte termijn beweging richting  1,0750.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.