Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Koffiespecialist JDE uitblinker op rood Damrak

Koffiespecialist JDE uitblinker op rood Damrak
26 okt 2024 om 15:08

 Het was een drukke cijferweek op Beursplein 5, met JDE Peet’s als grootste stijger en Ebusco die de rode lantaarn droeg.

Onder de hoofdaandelen kregen de cijfers van Randstad aanvankelijk een positief onthaal, maar toch verloor het aandeel op weekbasis 0,5 procent. De uitzender heeft in het derde kwartaal min of meer volgens verwachting gepresteerd en dat de eerste weken van oktober stabiele volumes lieten zien, zal beleggers gerust hebben gesteld, volgens analisten van Jefferies. Analisten van Degroof Petercam waren wat minder enthousiast en zij verlaagden het koersdoel, met een ongewijzigd Reduceren advies.

Unilever daalde afgelopen week met 1,4 procent. De sterke onderliggende groei van Unilever van 4,5 procent in het derde kwartaal was “nuttig”, na recente zorgen over India en Indonesië, maar als de ijsdivisie wordt weggelaten, dan ziet het plaatje er minder mooi uit, stelde zakenbank Jefferies.

Bierreus Heineken blonk wel uit na kwartaalcijfers, met meevallende volumes in Europa en Afrika. Per saldo waren de cijfers volgens Jefferies min of meer conform verwachting. “Afrika was iets sterker dan verwacht, maar Azië juist wat zwakker”, zagen de analisten. Het aandeel steeg op weekbasis met 1,7 procent.

AkzoNobel gaf juist 6,2 procent prijs, na kwartaalcijfers die tekortschoten op de verwachtingen van analisten. JPMorgan sluit niet uit dat de analistenconsensus licht neerwaarts moet worden bijgesteld.

Koploper Besi steeg afgelopen week met 1,9 procent, terwijl ASMI 0,4 procent won en ASML licht daalde.

De duimen gingen toch omhoog voor de cijfers van Besi. De eigen outlook werd gehaald, maar de verwachting voor het lopende vierde kwartaal is tegenvallend, zo stelde Degroof Petercam. Ook de orderinstroom was zwakker dan voorzien.

Tijdens een door Bloomberg georganiseerde bijeenkomst zei de CEO van ASML afgelopen week niet uit Nederland te willen vertrekken. Daarnaast houdt hij rekening met meer exportsancties uit Washington.

Aegon verloor 0,3 procent op weekbasis, ondanks dat UBS het aandeel op de kooplijst zette. ING verloor 1,9 procent nadat Barclays het aandeel van de kooplijst haalde. De Britse bank hanteert nog wel een Gelijkgewogen advies met een koersdoel van 19,20 euro. 

In de AMX viel JDE Peet’s op, met bijna 14 procent winst op weekbasis. Bank of America verhoogde het koersdoel van 25,00 naar 26,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Verder herhaalde het bedrijf afgelopen week de outlook, werd een nieuwe CEO gepresenteerd en werd bekend dat JAB het belang van Mondelez in JDE overneemt voor 25,10 euro per aandeel, en dankzij deze premie kon het aandeel flink omhoog.

Verlichtingsspecialist Signify steeg na het openen van de boeken met 8,0 procent op weekbasis en Alfen won 9,1 procent.

“Na verschillende missers op rij, was dit kwartaal grofweg in lijn en op omzetniveau zelfs een tikje beter”, oordeelde Degroof Petercam over de cijfers van Signify. Wel verlaagde de bank het koersdoel van 30,00 naar 27,00 euro met een onveranderd Houden advies. 

Aalberts steeg afgelopen week met 1,1 procent. Het aandeel kreeg een koopadvies van ING.

Allfunds steeg afgelopen week met 7,5 procent na cijfers, die eerst nog negatief werden ontvangen. Allfunds verwelkomde in het derde kwartaal meer klanten, maar zag wel de omzetontwikkeling bij abonnementen vertragen, zo merkten analisten van UBS op.

Basic-Fit was op weekbasis de sterkste daler, met een verlies van 8,1 procent. CTP leverde 5,9 procent in.

In de AScX won Acomo na cijfers 2,2 procent op weekbasis, terwijl Pharming na cijfers 0,9 procent verloor. CEO Sijmen de Vries van Pharming stapt na zestien jaar op. Avantium verloor afgelopen week 3,9 procent.

Ebusco maakte afgelopen week een koersval van 31 procent. Woensdagavond bleek dat een rechtszaak tegen Qbuzz is verloren. De toekomst van de bussenbouwer is nu onzeker en het bedrijf gaat reorganiseren, kondigde het  aan. In het derde kwartaal van 2024 werden de operationele problemen waarmee Ebusco werd geconfronteerd alleen maar erger. De productie van nieuwe bussen is inmiddels tot bijna stilstand gekomen, wat betekent dat er nauwelijks bussen worden afgeleverd, wat de situatie nog verergert vanwege de financiële positie van het bedrijf en leidt tot een ernstig tekort aan cash. Ebusco hoopt met een claimemissie, die afgelopen week werd goedgekeurd door aandeelhouders, het voortbestaan te kunnen zeker stellen. Verder vertrekt de CFO.

PostNL werd 3,7 procent goedkoper op weekbasis na een koersdoelverlaging van Barclays.

Wereldhave rapporteerde afgelopen week over de eerste negen maanden van 2024 hogere resultaten, onder andere dankzij gestegen huurinkomsten. Het aandeel daalde toch 2,0 procent. Het was sowieso een moeizame week voor vastgoed.

Fastned deed wel goede zaken en voerde op weekbasis de AScX aan, met een plus van 7,4 procent.

CVC Capital Partners verloor op weekbasis 4,8 procent. Het private equity-bedrijf zou samen met onder meer GBL azen op een overname van het Duitse Orthomol.

Onward Medical heeft afgelopen week 50 miljoen euro opgehaald. Ottobock committeerde zich voor een bedrag van 22,5 miljoen euro en wordt daarmee een belangrijke aandeelhouder van Onward. Met de opbrengst van de emissie zijn de activiteiten van Onward voor twee jaar gefinancierd. Het aandeel verloor toch circa 18 procent op weekbasis.


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Fagron

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.